Doelstellingen
Doelstelling 1
Een optimale verdeling van het ruimtelijk programma en daaraan gekoppelde middelen over de verschillende onderdelen van de stad
Subdoelstellingen
Evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de stad met alle onderdelen in samenhang
Doelstelling 1:Een optimale verdeling van het ruimtelijk programma en daaraan gekoppelde middelen over de verschillende onderdelen van de stad
Subdoelstelling 1.1:Evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de stad met alle onderdelen in samenhang
Evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de stad met alle onderdelen in samenhang
We zijn er in geslaagd onze positie als tweede gemeente op de woonaantrekkelijkheidsindex uit de Atlas Nederlandse Gemeenten te behouden. De voortvarende ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht na de vastgoedcrisis heeft in 2016 stevig doorgezet. De populariteit van de Nederlandse steden in het algemeen en Utrecht in het bijzonder neemt verder toe. Binnen de G4 onderscheidt Utrecht zich daarbij op het thema 'Healthy Urban Living'. Om richting te geven aan de groei die deze populariteit met zich mee brengt is in 2016 de Ruimtelijke Strategie Utrecht vastgesteld. De groei van de stad willen we faciliteren door verdichting zonder in te boeten op de kwaliteit. We kiezen daarbij voor gezonde verstedelijking. Daartoe zijn prioritaire gebieden aangewezen: het Nieuwe Centrum en de Merwedekanaalzone. Het USP, Stationsgebied/Binnenstad en Leidsche Rijn centrum en Lage Weide zijn aangewezen als economische hot spots. Op basis van de bij de RSU behorende Investeringsstrategie is een eerste tranche middelen vrij gemaakt ter stimulering van de groei. In het verlengde van het Coalitieakkoord ‘Utrecht maken we Samen’ hanteren we ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’ als leidend begrip.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E.1.1.1 | Positie op de woon-aantrekkelijkheidsindex | Atlas Nederlandse gemeenten | 2 (2008) | 2 | 2 |
Verkennen en organiseren van het ruimtelijk programma (strategische agenda, structuurvisies en lobby)
- De 'Ruimtelijke Strategie Utrecht' (RSU) is vastgesteld. Op basis van het uitgangspunt 'gezonde verstedelijking' faciliteren we de groei van Utrecht naar 410.000 inwoners in 2030 door inbreiding. In het eerste kwartaal van 2016 zijn daartoe marktconsultaties gehouden in het kader van 'Utrecht maken we Samen'. In de tweede helft van het jaar heeft bovendien een expertmeeting plaats gevonden ter voorbereiding van de behandeling in de Raad van de RSU.
- Als onderdeel van de RSU hebben we een Investeringsstrategie opgesteld, die samen met de RSU door de Raad is vastgesteld. Om uitdrukking te geven aan de langjarige investeringsopgave die voortvloeit uit de RSU hebben we bij de Voorjaarsnota een eerste investeringsimpuls vastgesteld en van bestedingsdoelen voorzien.
- Voor het beoordelen van volgende tranches voor de jaarlijkse investeringsimpuls hebben we een bestedingskader voorbereid, dat begin 2017 aan de Raad zal worden voorgelegd.
- We bereiden ons langs verschillende sporen voor op implementatie van de Omgevingswet. We hebben een stedelijke omgevingsvisie 1.0 opgesteld ten behoeve van besluitvorming in 2017. Daarnaast hebben we samen met belanghebbenden een omgevingsvisie opgesteld voor Vleuten-De Meern, eveneens ten behoeve van besluitvorming in het voorjaar 2017. Vernieuwend aan deze pilot is het uitgebreide participatietraject. Opvallend is dat de door de Utrechters aangedragen onderwerpen rechtstreeks bijdragen aan een gezond leven.
- Rond de omgevingswet werken we nauw samen binnen de G4 (onder meer opstellen van een pamflet als bouwsteen voor de nationale omgevingsvisie en meedenken met en het geven van een reactie op AMvB’s), de G32, het VNG, GGD, GHOR Nederland en de U10.
- Wij hebben de Utrechtse ambities en bijdragen aan de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland als geheel ingebracht in het proces van de Ruimtelijk-Economische Ontwikkelingsstrategie (REOS) die voor de Randstadvleugels en de regio Eindhoven wordt opgesteld. Dat heeft uitgemond in een bestuurlijke Intentieverklaring op 9 juni 2016 ondertekend door vijf grote steden, de ministeries van I&M, EZ en BZK, vijf provincies en vier economic boards. Deze wordt verder uitwerkt in een uitvoeringsagenda, die doorloopt tot in 2017 en belangrijke input moet leveren in beleids- en investeringsprogramma’s op rijks- en regionaal niveau.
- In 2016 hebben wij doorgewerkt aan samenwerking met andere partijen. De nieuwe samenwerking in U-10 verband heeft zich uitgekristalliseerd waarbij wij onder meer hebben gewerkt aan een gezamenlijke ruimtelijke-economische koers. In het 2e kwartaal van 2016 is daartoe een peilnota ruimtelijk-economisch koers U10 vastgesteld. In de tweede helft van het jaar heeft een eerste proeve van de koers de aanzet gegeven tot het vervaardigen van een uitvoeringsprogramma in 2017.
- Op het jaarlijkse Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) tussen het rijk en de partijen uit de noordvleugel hebben wij de Brede Gebiedsverkenning Utrecht-Oost ingebracht, en deze is vastgesteld als kansrijk perspectief voor de verdere ontwikkeling van het Utrecht Science Park en vooral de bereikbaarheidsopgave in relatie met het Centraal Station en de gebiedsontwikkeling in de Merwedekanaalzone. Dit moet in de komende jaren leiden tot concrete afspraken over oplossingen en programma’s.
- Met onze partners in het Science Park zijn in 2015 en 2016 diverse bestuurlijke conferenties gehouden met als gevolg dat wordt gewerkt aan drie grote opgaven: een verdiepingsslag kenniseconomie, met betrekking tot de bereikbaarheid een verkenning Utrecht Oost en tenslotte een programma voor de korte, middellange en lange termijn.
- Samenwerking met de Provincie krijgt gestalte in een ruimtelijke agenda waarin Healthy Urban Living en de omgevingswet centraal staan.
- In internationaal perspectief vormen we met de andere 3 grote steden een Super Global Connected Region. Met de G4 hebben we publicaties en een congres verzorgd rond het thema 'Het draait om de steden' en wordt een manifest voorbereid ten behoeve van de kabinetsvorming.
- Inmiddels zijn we als Utrecht ook lid van het WHO Healthy City Network en zijn de relaties met de Europese Commissie via DG Sante aangehaald. Deze worden in 2017 verder uitgebouwd.
Het opstellen van stedelijke kaders (bestemmings- en omgevingsplannen)
Het project 'Beter Bestemmen' is in 2015 gestart met het doel de bestemmingsplannen flexibeler te maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de komst van de Omgevingswet. Het resultaat is een nieuwe werkwijze, gebaseerd op een mix van goede ervaringen en nieuwe inzichten. Met deze werkwijze wordt de ontwikkelingsruimte vastgelegd in de omgevingsvisie en waar mogelijk – flexibel – vertaald in een omgevingsplan en de omgevingsvergunning.
- In 2016 is het bestaande beleid geordend en is onderzocht welk beleid verouderd is of welk beleid geschrapt kan worden. Het resultaat is een omgevingsvisie voor de hele gemeente Utrecht, waarin het bestaande beleid voor de fysieke leefomgeving op een logische manier is opgenomen. Rond de zomer van 2017 zal de omgevingsvisie aan de Raad worden voorgelegd, inclusief het voorstel om het beleid dat niet in de omgevingsvisie is opgenomen te schrappen.
- Er is een omgevingsvisie voor het gebied Vleuten– De Meern gemaakt die eveneens begin 2017 als ontwerp ter inzage zal worden gelegd.
- De eerste doorkijk naar een omgevingsplan is opgesteld in de vorm van een concept voor een nieuw bestemmingsplan voor Veldhuizen.
- Er is gewerkt aan kennisontwikkeling rond deze vernieuwde aanpak.
Op 22 december 2016 is de Kadernota Kwaliteit openbare Ruimte vastgesteld door de gemeenteraad. Hiermee is er een kader op hoofdlijnen vastgelegd, waarmee de regie en samenhang in de kwaliteit van de openbare ruimte wordt geborgd. Vastgesteld zijn drie kwaliteitsniveaus en een hoofdstructuur openbare ruimte.
Actualisering bestemmingsplannen
Vanaf medio 2015 worden de bestemmingsplannen actueel gehouden aan de hand van het nieuwe programma Actualisatie Bestemmingsplannen. Voor een paar delen van het Maximapark is een is een actualiseringsplan gemaakt en is gewerkt aan de actualisering van de bestemmingsplannen voor De Meern Noord, Vogelenbuurt, Tuinwijk, Wittevrouwen-Zeeheldenbuurt-Huizingabuurt en Lage Weide (bestuurlijke lus). Met ingang van 28 oktober heeft het Rijk Utrecht aangewezen als innovatiegemeente op grond van het besluit Uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit houdt onder andere in dat de actualiseringsplicht per direct is gewijzigd van tien jaar naar twintig jaar.
Ontwikkelbestemmingsplannen
Voor ruimtelijke ontwikkelingen die niet passen in een bestaand bestemmingsplan wordt een ontwikkelbestemmingsplan opgesteld. Deze ontwikkelingen worden soms geïnitieerd door de gemeente zelf, maar vooral door initiatieven van ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en particuliere investeerders. Als ontwikkelingen niet in eerder vastgestelde planologische kaders passen, kunnen ze mogelijk gemaakt worden met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Meestal wordt dan een voortraject doorlopen conform het Utrechts Plan Proces, waarbij inhoud, participatie en bestuurlijk weging leiden tot richting in de ruimtelijke ontwikkeling. De verwachting was dat als gevolg van de verandering van de landelijke ‘Kruimelregeling', sinds november 2014 het gemakkelijker was om zonder tussenkomst van de gemeenteraad bestemmingswijzigingen door te voeren. In de praktijk heeft dat niet geleid tot een afname van het aantal ontwikkelbestemmingsplannen. De economische groei van het laatste jaar heeft dit effect teniet gedaan.
In 2016 is er gewerkt aan 49 ontwikkelbestemmingsplannen en drie gecombineerde actualisatie bestemmingsplannen, 26 bestemmingsplannen zijn vastgesteld, waaronder het Noord- en Zuidgebouw, de Amsterdamsestraatweg en Tivoli. De overige 23 bestemmingsplannen zijn net gestart of het ontwerp bestemmingsplan is ter inzage gelegd. Voorbeelden hiervan zijn Winkelcentrum de Gaard en de Van Lieflandlaan. Er is in 2016 aan diverse plannen bij de Raad van State gewerkt, zoals Lage Weide, Haarzuilens. De plannen bevinden zich in verschillende stadia, sommige lopen nog, er zijn vier plannen die onherroepelijk zijn. Beroepsprocedures voor Noord- en Zuidgebouw zijn ingetrokken.
Vastgestelde Plannen:
- As van Kanaleneiland Vlek 4 en 5
- Zuidgebouw
- Nedereindseweg 541
- Westflank Noord, van Sijpesteijnkade 1e herziening
- Hoek Rijksstraatweg, Meerndijk (Rhenomare)
- Rijnvliet
- Leidsche Rijn centrum Oost
- Amsterdamsestraatweg
- Leidsche Rijn centrum Noord, wijzigingsplan
- Tjeerdraklaan/Damraklaan
- Nedal/KWS Vleuterweide 2, Centrumplan uitwerkingsplan
- Centrum Vleuterweide bestemmingsplan
- Tivoli Oudegracht
- Veemarkt, 1e Veemarkt 2e herziening
- Beiroetdreef, Overvecht
- Actualiseringsplan 2016
- Hoge Woerd, 1e herz.
- De Wetering
- Actualisering: De Meern Noord, Maximapark, Vogelenbuurt, Wittevrouwen
- HOV Transwijk Wilhelminapark/Buiten Wittevrouwen
- Oudegracht 245
- Mariaplaats 14
- Rijnsweerd, Maarschalkerweerd 1e herziening
- Wilhelminapark, Buiten Wittevrouwen
Lopende plannen in 2016 bij Raad van State:
- Lage Weide
- Rijnenburg
- Oog in Al Lunetten
- Hoge Woerd, 1e herziening
- Noordgebouw
- Zuidgebouw
- Mariaplaats
- Nieuwe Zandpad
- Rijnsweerd/Maarschalkerweerd
- Haarzuilens
Er is in 2016 gewerkt aan 63 planschade zaken, zes aanvragen zijn nog in behandeling en er lopen 27 zaken in bezwaar of beroep.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P1.1.2 | Aandeel bestemmingsplannen jonger dan tien jaar | Gemeente Utrecht | - | 100% | 100% |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-1-1-1 | Ruimtelijke ontwikkelingen | 0 | 0 | 1.561 | 1.561 |
02-1-1-2 | Stedelijke kaders | 541 | 499 | 419 | -79 |
Totaal baten | 541 | 499 | 1.981 | 1.482 | |
Lasten | |||||
02-1-1-1 | Ruimtelijke ontwikkelingen | 4.626 | 3.382 | 1.390 | -1.992 |
02-1-1-2 | Stedelijke kaders | -1.789 | -2.097 | -2.005 | 92 |
Totaal lasten | 2.837 | 1.285 | -616 | -1.900 | |
Saldo baten en lasten | 3.378 | 1.783 | 1.365 | -418 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 49 | 49 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 3.378 | 1.832 | 1.414 | -418 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Verkennen en organiseren van het ruimtelijk programma (strategische agenda, structuurvisies en lobby)
De Ruimtelijke ontwikkelingen bestaat uit twee onderdelen:
- De negatieve lasten (en niet begrote, gerealiseerde baten) opgenomen, die samenhangen met de verdeling van de uitname van overhead en de invulling van taakstellingen. Deze lasten zijn in de loop van het jaar toegerekend aan de producten. Met name door de toegekende gelden bij de Voorjaarsnota 2016, is een neutraal resultaat behaald.
- Transitie en strategische producten ruimtelijke keten veroorzaken het negatieve resultaat door 0,418 miljoen euro hogere lasten binnen deze doelstelling. Deze bewegingen worden geïnitieerd op landelijk niveau (denk aan ontwikkelingen als Beter Bestemmen of de nieuwe Omgevingswet), op regionaal niveau (denk aan de ontwikkelingen aan de Oostzijde van de Stad (Alliantietafel ruimtelijke ontwikkeling, coördinatie ontwikkelingen Oostzijde) en de regionale OV MIRT verkenning) als op gemeentelijk niveau (denk aan de verschuiving van activerend grondbeleid naar het faciliteren van particuliere initiatieven).
Opstellen van stedelijke kaders (bestemming- en omgevingsplannen)
Het budget voor stedelijke kaders is geheel in lijn met de planning en begroting aan de bestemmingsplannen besteed inclusief het incidenteel budget dat bij de Voorjaarsnota 2016 beschikbaar gekomen is voor het actueel maken en houden van de bestemmingsplannen. Voor de ontwikkelbestemmingsplannen is 0,419 miljoen euro aan leges geïnd. Daarom zijn de baten 0,08 miljoen euro lager dan begroot. Voor de functie beleidsontwikkeling en loketfunctie Grondzaken is 0,197 miljoen euro beschikbaar.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Ruimtelijke ontwikkelingen | |||||
6380 | Bedrijfsmiddelen REO | 0 | 0 | 1.545 | 1.545 |
6403 | Stedenbouw | 0 | 0 | 14 | 14 |
6405 | Strategie | 0 | 0 | 2 | 2 |
Stedelijke kaders | |||||
6359 | Gebiedsontwikkeling JZ | 541 | 499 | 419 | -79 |
6383 | Beleidsontwikkeling Grondzaken | 0 | 0 | 0 | 0 |
Totaal baten | 541 | 499 | 1.981 | 1.482 | |
Lasten | |||||
Ruimtelijke ontwikkelingen | |||||
6380 | Bedrijfsmiddelen REO | 5.578 | 4.728 | 3.289 | -1.440 |
6403 | Stedenbouw | -200 | -599 | -1.146 | -547 |
6405 | Strategie | -752 | -748 | -752 | -5 |
Stedelijke kaders | |||||
6359 | Gebiedsontwikkeling JZ | -1.596 | -1.903 | -1.810 | 93 |
6383 | Beleidsontwikkeling Grondzaken | -194 | -194 | -195 | -1 |
Totaal lasten | 2.837 | 1.285 | -616 | -1.900 | |
Saldo baten en lasten | 3.378 | 1.783 | 1.365 | -418 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 49 | 49 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 3.378 | 1.832 | 1.414 | -418 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Beheer van erfpachtcontracten en afstoten van gemeentelijk bezit
Doelstelling 1:Een optimale verdeling van het ruimtelijk programma en daaraan gekoppelde middelen over de verschillende onderdelen van de stad
Subdoelstelling 1.2:Beheer van erfpachtcontracten en afstoten van gemeentelijk bezit
Economische meerwaarde die ontstaat door bestemmingswijziging of verruiming inzetten voor gemeentelijke investeringen
In 2015 heeft de gemeenteraad besloten dat de Gemeente Utrecht stopt met de gronduitgifte in erfpacht voor projecten en nieuwbouw waarin wonen de hoofdfunctie vormt. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor woningen waarvoor de canon eeuwigdurend is afgekocht het bloot eigendom te verwerven. Voor bestaande situaties en andere functies dan wonen is er nog sprake van erfpacht, dat wil zeggen dat het volledig gebruik van het onroerend goed, tegen een vergoeding, aan de erfpachter ten goede komt. Door een wijziging van het gebruik of de bestemming van de grond, bijvoorbeeld door sloop, uitbreiding of functiewijziging, kan een waardestijging van de grond ontstaan. Deze waardestijging, de zogenaamde meerwaarde, dient op basis van de erfpachtovereenkomst aan de gemeente, de erfverpachter, afgedragen te worden. Daar waar in 2016 sprake is geweest van een wijziging van gebruik en/of bestemming is de eventueel ontstane meerwaarde in rekening gebracht. Ten laste van dit product is in 2016 gewerkt aan een nieuwe conversieregeling.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E1.2.1 | Ontvangen meerwaardeafdracht (uit erfpachtconversie en bestemmingswijziging) | Gemeente | n.v.t. | 1,5 mln | 17,5 |
Op verzoek en indien passend in ruimtelijke doelstellingen toepassen van conversies en bestemmingswijzigingen
In 2016 is voor 329 bestemmingswijzigingen op basis van het erfpachtcontract de meerwaarde in rekening gebracht. Een belangrijk deel (305) van deze bestemmingswijzigingen heeft betrekking op de verkoop van corporatiebezit. Bij de verkoop van corporatiebezit verandert de bestemming van 'sociale huurwoning' in 'woning'. Daarnaast hebben er veertien conversies, waarvan negen particulieren plaatsgevonden waarbij een tijdelijk erfpachtrecht of een erfpachtrecht met een jaarlijkse of periodieke canon omgezet zijn naar een eeuwigdurend erfpachtrecht. In 2016 is er een conversieregeling ter besluitvorming aangeboden aan de Raad voor woningen waarvoor de canon nog niet eeuwigdurend is afgekocht. De inkomsten op dit product zijn incidenteel van karakter.
Uitgiftes gemeentelijk bezit
Ten behoeven van dit product geldt een taakstelling in het kader van Uitgifte Vastgoed. In 2016 is de totale verkoopopbrengst 7,6 miljoen euro waarvan na aftrek van de boekwaarde en de gekapitaliseerde verhuuropbrengsten 5,9 miljoen euro ten behoeve van taakstelling Uitgifte Vastgoed ingezet kan worden. Hiermee is de tot en met 2016 opgelegde taakstelling behaald. Het betreft hier vooral de verkoop van panden. In het hoofdstuk 'Vastgoed' vindt u daar meer informatie over.
Ontvangen van de erfpachtcanons, administratieve behandelingen en handhaven van bepalingen van de erfpachtcontracten
Tot en met februari 2015 werd grond in de Gemeente Utrecht uitgegeven in erfpacht. Met ingang van 1 februari wordt de grond ten behoeve van koopwoningen niet meer in erfpacht uitgegeven op basis van een éénmalige afkoop, maar in volle eigendom geleverd. Daarnaast is er in november 2015 het besluit genomen om bestaande erfpachtcontracten met de bestemming 'wonen' de mogelijkheid te geven de bloot eigendom van de grond te verwerven. Het beheer van de bestaande contracten en het handhaven van de contracten is onderdeel van deze prestatiedoelstelling. Het beheer bestaat uit het administratief verwerken van wijzigingen in lopende contracten en het innen van de erfpachtcanons. Aan het beheer van contracten waarbij de canon voor eeuwig is afgekocht zijn geen kosten verbonden. Daarnaast moeten voor de niet afgekochte erfpachtcontracten periodiek de erfpachtcanons worden herzien. In de overeengekomen erfpachtvoorwaarden is geregeld hoe dit moet gebeuren. Daar waar dit in 2016 aan de orde was, zijn de administratieve wijzigingen verwerkt, de periodieke canon betalingen gefactureerd en de herzieningen conform de contractvoorwaarden afgewikkeld. In 2016 zijn er 116 verzoeken tot het leveren van het bloot eigendom in behandeling genomen en is er ten laste van dit product gewerkt aan een nieuwe conversieregeling.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P1.2.2 | Netto jaarlijkse opbrengst uitgifte gemeentelijk bezit (in periode 2011-2015) | Gemeente | n.v.t | 2,7 miljoen | 7,6 |
Toelichting: Doelstelling ins gewijzigd in 4,1 miljoen. |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-1-2-1 | Conversies en bestemmingswijzigingen | 7.376 | 7.376 | 32.377 | 25.001 |
02-1-2-2 | Uitgiftes | 620 | 620 | 9.058 | 8.438 |
02-1-2-3 | Erfpachtbeheer | 10.397 | 10.397 | 11.360 | 963 |
Totaal baten | 18.393 | 18.393 | 52.795 | 34.402 | |
Lasten | |||||
02-1-2-1 | Conversies en bestemmingswijzigingen | -5.896 | -5.896 | -14.827 | -8.931 |
02-1-2-2 | Uitgiftes | -620 | -620 | -1.473 | -853 |
02-1-2-3 | Erfpachtbeheer | -5.328 | -5.328 | -6.313 | -985 |
Totaal lasten | -11.844 | -11.844 | -22.613 | -10.769 | |
Saldo baten en lasten | 6.549 | 6.549 | 30.182 | 23.634 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 6.549 | 6.549 | 30.182 | 23.634 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Op verzoek en indien passend in ruimtelijke doelstellingen van conversies en bestemmingswijzigingen
In 2016 is een positief resultaat gerealiseerd. Met name de conversie voortvloeiende uit de herontwikkeling van het jaarbeursgebied met een netto resultaat op lasten en baten van 5 miljoen euro, een omvangrijke conversie van een bestaand erfpachtrecht van 2,6 miljoen euro en een interne vergoeding voor een vervallen erfpachtrecht van 3,250 miljoen euro heeft hieraan bijgedragen. Het resterende resultaat van 6,5 miljoen euro is behaald door bestemmingswijzigingen ten behoeve van de verkopen van corporatiebezit en wegens een wijziging van gebruik en/of bestemming door particulieren. Al deze opbrengsten zijn incidenteel van aard.
Uitgeven van gemeentelijk bezit
De verantwoording van de taakstelling verkoop gemeentelijke eigendommen van in totaal 5,6 miljoen euro in 2016 vindt plaats onder deze prestatiedoelstelling. Het verkoopresultaat op panden en overige uitgiftes van gemeentelijke eigendommen bedraagt na aftrek van de boekwaarde 7,585 miljoen euro. Dit resultaat is het saldo van het voordeel op de baten van 8,438 miljoen euro en het nadeel op de lasten van 0,853 miljoen euro. Het negatieve effect van de verkopen op de structurele exploitatie van gemeentelijk bezit is 0,009 miljoen euro. In 2012 heeft een uitgifte plaatsgevonden waarbij overeen is gekomen dat de koper de niet benodigde gronden aan de gemeente terug mag leveren. De koper heeft aangegeven in 2017 in het kader van deze afspraak percelen grond aan de gemeente te willen verkopen. De geraamde koopprijs bedraagt 0,350 miljoen euro en zal in 2017 ten laste komen van deze doelstelling
Ontvangen van de erfpachtcanons, administratieve behandelingen en handhaven van bepalingen van de erfpachtcontracten
Er is sprake van een klein negatief resultaat van 0,020 miljoen euro als gevolg van beheerwerkzaamheden. Ten behoeve van de ontwikkelingen in het Stationsgebied zijn er een aantal overeenkomsten gesloten met daarin de uitgifte van nieuwe erfpachtrechten. Binnen het erfpachtbeheer ontstaat hierdoor een structureel hogere opbrengst. Conform de verantwoordingsvoorschriften is de waarde van de uitgegeven gronden opgenomen op de balans. De hieraan verbonden jaarlijkse vermogenslasten zijn gelijk aan de opbrengsten waardoor het financiële resultaat per saldo ongewijzigd blijft.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Conversies en bestemmingswijzigingen | |||||
6385 | Conversies en bestemmingswijzigingen | 7.376 | 7.376 | 32.377 | 25.001 |
Uitgiftes | |||||
6387 | Uitgiftes | 620 | 620 | 9.058 | 8.438 |
Erfpachtbeheer | |||||
6384 | Erfpachtbeheer | 10.397 | 10.397 | 11.360 | 963 |
Totaal baten | 18.393 | 18.393 | 52.795 | 34.402 | |
Lasten | |||||
Conversies en bestemmingswijzigingen | |||||
6385 | Conversies en bestemmingswijzigingen | -5.896 | -5.896 | -14.827 | -8.931 |
Uitgiftes | |||||
6387 | Uitgiftes | -620 | -620 | -1.473 | -853 |
Erfpachtbeheer | |||||
6384 | Erfpachtbeheer | -5.328 | -5.328 | -6.313 | -985 |
Totaal lasten | -11.844 | -11.844 | -22.613 | -10.769 | |
Saldo baten en lasten | 6.549 | 6.549 | 30.182 | 23.634 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 6.549 | 6.549 | 30.182 | 23.634 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 2
Versterken van de vitaliteit en leefbaarheid van de stad
Subdoelstellingen
Ruimtelijke kwaliteit van de bestaande stad versterken
Doelstelling 2:Versterken van de vitaliteit en leefbaarheid van de stad
Subdoelstelling 2.1:Ruimtelijke kwaliteit van de bestaande stad versterken
Transformatie van locaties en gebouwen met kwalitatief goede openbare ruimte
In 2016 hebben we gemerkt hoe hard de markt aantrekt. Er zijn veel nieuwe initiatieven binnen gekomen voor ruimtelijke herontwikkeling: initiatieven voor transformatie, voor het toevoegen van sociale of beleggers huur en koopwoningen en ook voor een hotel en andere voorzieningen. In 2016 is voor zestien nieuwe projecten een startdocument vastgesteld door het college van B en W. Voor het grootste gedeelte gaat het hier om woningbouwprojecten, zowel nieuwbouw als transformatie, bijvoorbeeld de Ivoordreef, Lomanlaan 55 en ROC locatie aan de Amerikalaan 199. Het project Krachtstations aan de Amerikalaan 199 is een voorbeeld van een transformatie waar naast woningen (216 studenteneenheden) ook voorzieningen zijn toegevoegd. In dit geval een sportschool, horeca en ateliers/studio’s. Het startdocument Helling 3 maakt de begeleiding van een hotel met ontmoetingsruimte in de wijk Zuid mogelijk. Belangrijke lopende plannen zijn een stap verder gebracht; in 2016 heeft het college het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Winkelcentrum De Gaard vastgesteld en het SPVE voor de herontwikkeling van de NPD strook in Centrum Overvecht na vaststelling ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Het SPVE Defensieterrein is in 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. Op deze binnenstedelijke grondexploitaties wordt een fors aantal woningen gerealiseerd.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E2.1.1 | Bruto toegevoegde woningen in bestaand stedelijk gebied | BAG, Uitvoeringsprogramma | n.v.t. | 1.189 | 1614 |
Initiëren, faciliteren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke plannen met betrekking tot wonen, werken en stedelijke functies
In 2016 is voor het eerst een stadsbreed MPSO aangeboden aan de Raad. Dit MPSO gaat in op de ruimtelijke ontwikkelingsprojecten uit de hele stad en betreft zowel woningbouw- en commercieel vastgoedprojecten als openbare ruimteprojecten. Naast inhoudelijke analyses op het terrein van woningbouw, commercieel vastgoed en gezonde verstedelijking geeft het MPSO de financiële vertaling van de projecten uit de verschillende programma’s (Stedelijke Ontwikkeling, Leidsche Rijn en Stationsgebied). Ook wordt het financiële beeld gegeven van de verschillende gemeentelijke grondexploitatieprojecten en de stand van zaken van de Reserve Stedelijke Herontwikkeling. In 2016 is gestart met de bouw van ruim 2.500 woningen waarvan 1.800 in binnenstedelijk gebied. Dat is meer dan het aantal woningen dat in 2015 in aanbouw is gegaan. Ruim een vijfde van de woningen die in het binnenstedelijk gebied in aanbouw zijn gegaan bestaat uit sociale huurwoningen. Ook het aandeel middeldure huurwoningen is fors met circa 350 woningen. Voorbeelden van projecten die in 2016 in uitvoering zijn gegaan zijn de nieuwbouw van 130 middeldure huurappartementen in deelgebied 4 en 5 van Kanaleneiland Centrum, de transformatie van een ROC-gebouw tot 216 studenteneenheden aan de Amerikalaan en de transformatie van het kantoorgebouw aan de Nijenoord 2-4 tot huurwoningen voor starters. Een andere mooie mijlpaal is de oplevering van de Trip in de wijk Zuid met daarin ruim 250 sociale huurwoningen. In 2016 is een principebesluit genomen om een bijdrage te leveren aan het Hof van Cartesius om op die manier een vernieuwende ontwikkeling in de Vlampijpzone mogelijk te maken. Het Hof van Cartesius is een initiatief voor het bouwen van werkunits in het groen op een circulaire manier. De werkunits zijn bedoeld voor de startende ondernemers die passen binnen het profiel van het Werkspoorkwartier. In de Ruimtelijke Strategie Utrecht zijn economische ontwikkelgebieden benoemd en verdichtingslocaties voor woningbouw waaronder Utrecht Science Park/Oost en de Merwedekanaalzone.
De kern van de opgave in USP/Rijnsweerd is ontwikkelruimte en randvoorwaarden bieden om daarmee dit economisch waardevolle gebied voor de stad en regio verder te laten groeien. Dat betekent focus op ontwikkelruimte (in bijvoorbeeld Rijnsweerd), het garanderen van een goede bereikbaarheid en een aantrekkelijk leefbaar gebied waar ontmoeting centraal staat. Om hier invulling aan te geven is in 2016 gestart met het maken van een ruimtelijk/economische visie voor Rijnsweerd (ontwikkelkansen in beeld brengen) en zijn op regionaalniveau de mogelijke satellietlocaties van het USP onderzocht. Met betrekking tot de bereikbaarheid is in het kader van het Bestuurlijk overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) de Gebiedsverkenning Oost gestart, waarin gekeken wordt naar structurele oplossingsrichtingen voor de lange termijn. Voor de Merwedekanaalzone, deelgebied 4, 5 en 6 (tussen Mr. Tellegenlaan en A12) is in 2016 gestart met het opstellen van een Structuurvisie en een Milieu Effect Rapportage (MER) om richting te geven aan de gewenste duurzame en gezonde stedelijke verdichting van het gebied. In deelgebied 4 is in juli 2016 het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Defensieterrein in de Raad vastgesteld en in december 2016 het gecombineerde bouw- en bestemmingsplan Wilhelminawerf (Kanaalweg 59). In deelgebied 5 is met het merendeel van de eigenaren gestart met het gezamenlijk opstellen van een stedenbouwkundig ontwikkelplan. Ook de gemeente, als eigenaar van de locaties OPG-terrein en Busstalling, neemt hier actief aan deel. In augustus 2016 is het project Pax en Lux – naast Campus Max – geopend en zijn hiermee 257 appartementen aan de woningvoorraad toegevoegd. In deelgebied 6 wordt het leegstaande kantoorgebouw Vliegend Hertlaan 1 getransformeerd naar studentenhuisvesting en was de bouw van het Van der Valk conferentiehotel in volle gang.
In 2016 zijn belangrijke straten en pleinen in de binnenstad heringericht. Samen met bewoners, ondernemers, het Centraal Museum, de Nicolaikerk en het buurtcomité is de zuidelijke entree van de binnenstad verbeterd met bredere stoepen, meer zicht op historische gebouwen en plekken om te verblijven: Agnietenstraat, Twijnstraat, Nicolaasstraat en een deel van het Nicolaaskerkhof. En we hebben de openbare ruimte aan de randen van het kernwinkelgebied aangepakt om bezoekers naar andere delen van onze mooie binnenstad te leiden: Stadhuisbrug, Choorstraat en Zadelstraat. In oktober 2016 is begonnen met de inrichting van Domplein, icoon van onze stad, tot allure gebied. Een slimme insteek van de herbestrating combineert een heldere markering van 2.000 jaar geschiedenis met een beter functionerend plein voor voetgangers en fietsers. Het project sanitaire voorzieningen in het centrum en stadsparken is opgestart. Het doel is realisatie van sanitaire gebouwen in vijf stadsparken en vijf uriliften in het centrum. De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) heeft bijgedragen aan de positionering van Utrecht als stad van Healthy Urban Living (gezonde en duurzame stad), onder andere door vier openbare bijeenkomsten waar telkens de tussenresultaten van de IABR gepresenteerd en besproken zijn. Het IABR onderzoek heeft een aantal algemene aanbevelingen opgeleverd en twee casussen voor Overvecht en MerwedeKanaalZone. De resultaten hiervan zijn meegenomen in de ontwikkelingen.
Investeren in stedelijke herontwikkeling door ondersteuning van (nieuwe) partijen die de ruimtelijke kwaliteit van de stad versterken of door (bij te dragen) uitvoering gem. herontwikkelingsprojecten
In 2016 is de openbare ruimte aansluitend aan renovaties van de corporaties opgeknapt. Het gaat hier bijvoorbeeld om Kanaleneiland Noord, woningen in de Rietveldbuurt en in het ‘THEMA-gebied’ in Overvecht (onder andere nabij Sint Maartendreef). De openbare ruimte rondom de Fruitbuurt Noord is nog niet ingericht, omdat dit aansluitend aan de oplevering van de nieuwbouw zal gebeuren in 2017. Ook het Mereveldplein en de openbare ruimte rondom Startblok en Max zijn verbeterd om aan te sluiten op de ontwikkelingen in deze gebieden. Uit de Reserve Stedelijke Herontwikkeling hebben we voor projecten Pastoe en Jongerius een financiële bijdrage toegekend in de vorm van een subsidie (zie ook subsidiestaat). In 2016 is een principebesluit genomen om een financiële bijdrage te leveren aan het Hof van Cartesius om op die manier een vernieuwende ontwikkeling in de Vlampijpzone mogelijk te maken. Het Hof van Cartesius is een initiatief voor het bouwen van werkunits in het groen op een circulaire manier. De werkunits zijn bedoeld voor de startende ondernemers die passen binnen het profiel van het Werkspoorkwartier. Samen met de bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt is in 2016 gestart met het maken van een integrale ontwikkelvisie voor de Kanaalstraat in West. Daarnaast is in het kader van verbreden en delen van kennis over gebiedsontwikkeling nieuwe stijl bijgedragen aan het jaarprogramma Shared Spaces van Aorta (door middel van subsidie), aan de debatserie TAAI met een debat over de macht van de marktpartij, aan het ontwikkelen van een city game voor Overvecht en aan het WerkspoorKwartaal: bijeenkomsten met betrokken partijen over de ruimtelijke ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier, met als doel kennis te delen en te inspireren. Hiermee dragen we bij aan het gesprek over en het werken aan ‘samen stad maken’ in Utrecht. Een compleet overzicht van de bestedingen uit de Reserve Stedelijke Herontwikkeling wordt opgenomen in het MPSO 2017.
Verkopen of in erfpacht uitgeven van (bouwrijpe) gronden ten behoeve van wonen en werken in de stad
In 2016 hebben wij bouwrijpe gronden opgeleverd ten behoeve van de realisatie van projecten die onderdeel vormen van het programma Stedelijke Ontwikkeling. Over het financiële en inhoudelijke verloop van de grondexploitaties wordt de gemeenteraad separaat geïnformeerd in het MPSO. In 2016 is het Veemarktterrein verder ontwikkeld en is de bouw gestart van de projecten Gerrit Rietveldcollege, Talmalaan 2e fase en het Victor Hugoplantsoen.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P2.1.1 | Aantal lopende projecten binnen Stedelijke Ontwikkeling | Uitvoeringsprogramma | n.v.t | 100 | 144 |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-2-1-1 | Ruimtelijke herontwikkelingsplannen | 762 | 762 | 873 | 111 |
02-2-1-2 | Investeren in Stedelijke herontwikkeling | 0 | 0 | 402 | 402 |
02-2-1-3 | Grondexploitaties | 35.537 | 32.323 | 20.517 | -11.806 |
Totaal baten | 36.299 | 33.085 | 21.792 | -11.293 | |
Lasten | |||||
02-2-1-1 | Ruimtelijke herontwikkelingsplannen | -4.790 | -5.840 | -6.015 | -175 |
02-2-1-2 | Investeren in Stedelijke herontwikkeling | -7.270 | -5.777 | -3.067 | 2.710 |
02-2-1-3 | Grondexploitaties | -35.429 | -32.215 | -7.718 | 24.497 |
Totaal lasten | -47.489 | -43.831 | -16.800 | 27.031 | |
Saldo baten en lasten | -11.190 | -10.747 | 4.992 | 15.738 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 11.588 | 11.270 | 8.159 | -3.111 | |
Saldo na mutaties reserves | 399 | 524 | 13.151 | 12.627 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Initiëren, faciliteren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke herontwikkelingsplannen met betrekking tot wonen, werken, voorzieningen en openbare ruimte
Het resultaat op deze prestatiedoelstelling is conform begroting en behaald door strakke sturing en tussentijdse bijstelling van het jaarprogramma Stedelijke Ontwikkeling. In 2016 was de omzet op intentie- en anterieure overeenkomsten gesloten met ontwikkelende partijen in de stad hoger dan verwacht. Onderdeel van deze overeenkomsten is het verhalen van de plankosten. Zowel de baten als de lasten zijn hierdoor 0,111 miljoen euro hoger dan begroot. Door diverse kleine afwijkingen zijn de lasten 0,064 miljoen euro hoger dan begroot.
Investeringen in Stedelijke herontwikkeling door ondersteuning van (nieuwe) partijen die de ruimtelijke kwaliteit van de stad versterken of door (bij te dragen aan) uitvoering van gemeentelijke herontwikkelingsprojecten
Bij het MPSO 2016 is de (her)programmering van de middelen uit de reserve Stedelijke Herontwikkeling vastgesteld door de gemeenteraad. Volgens de bijbehorende planning is een bedrag van 5,777 miljoen euro aan lasten begroot. De gerealiseerde lasten bedragen 3,067 miljoen euro. Een aantal projecten in onder andere Overvecht en de Cartesiusdriehoek heeft een langere planvorming dan verwacht, waardoor de uitvoering doorschuift naar 2017. Een reservering voor bodemsanering voor een risico dat de gemeente liep, is komen te vervallen en een deel van de verwachte kosten kon uit andere programma's gedekt worden. In 2016 is een bedrag van 0,402 miljoen euro aan baten gerealiseerd. Dit bedrag bestaat uit een bijdrage aan bovenwijkse voorzieningen voor de Merwedekanaalzone en een subsidie van de provincie voor Rotsoord.
Onttrekkingen aan reserves
Er is 3,111 miljoen euro minder onttrokken aan de reserve Stedelijke Herontwikkeling dan begroot, omdat een aantal projecten later wordt opgeleverd, een reservering kon vervallen en incidentele baten ontvangen zijn. Deze middelen zullen in 2017 worden besteed of in de herprogrammering bij het MPSO 2017 meegenomen worden.
Verkopen of in erfpacht uitgegeven van (bouwrijpe) gronden ten behoeve van wonen en werken in de stad
Grondexploitaties zijn meerjarige begrotingen opgenomen in het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling (MPSO). We laten zien welk deel van de baten en lasten uit grondexploitaties is gerealiseerd. Een deel van de geplande werkzaamheden wordt in 2017 uitgevoerd. Dat houdt in dat de lasten en baten ook later worden gerealiseerd. Per saldo laat dit product, ten opzichte van de begroting, een verschil zien van 0,588 miljoen euro. Dit saldo bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een positief saldo van 0,753 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Cereol.
- Een positief saldo van 0,195 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Gemeentewerf Vleuten
- Een positief saldo van 0,150 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Ikea
- Een negatief saldo van 0,084 miljoen euro op diverse oude projecten
- Een negatief saldo van 0,426 miljoen euro op de strategische verwervingen en voorraadfunctie.
Om de voorziening negatieve grondexploitaties op het bij de actualisatie van de grondexploitaties voor het MPSO bepaalde niveau te brengen, is een onttrekking/dotatie aan de voorziening negatieve grondexploitaties gedaan van 1,503 miljoen euro. Bij de Voorjaarsnota 2016 zal, bij de bestuurlijke behandeling van het MPSO, de actuele stand van de afzonderlijke projecten worden toegelicht.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen | |||||
6400 | Gebiedsmanagement | 762 | 762 | 873 | 111 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling | |||||
6401 | ISV en DSM | 0 | 0 | 402 | 402 |
Grondexploitaties | |||||
6381 | Grondexploitaties | 35.537 | 32.323 | 20.517 | -11.806 |
Totaal baten | 36.299 | 33.085 | 21.792 | -11.293 | |
Lasten | |||||
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen | |||||
6400 | Gebiedsmanagement | -4.315 | -5.365 | -5.503 | -138 |
6402 | Stedenbouw en planologie | -475 | -475 | -513 | -38 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling | |||||
6401 | ISV en DSM | -7.270 | -5.777 | -3.067 | 2.710 |
Grondexploitaties | |||||
6381 | Grondexploitaties | -35.429 | -32.215 | -7.718 | 24.497 |
Totaal lasten | -47.489 | -43.831 | -16.800 | 27.031 | |
Saldo baten en lasten | -11.190 | -10.747 | 4.992 | 15.738 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 11.588 | 11.270 | 8.159 | -3.111 | |
Saldo na mutaties reserves | 399 | 524 | 13.151 | 12.627 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Prestatie- | Subsidie- | Omschrijving Subsidiedoelstelling | Begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ruimtelijke plannen | Bijdrage aan lokaal platform/ initiatieven voor onderzoek, debat, en infovoorziening over architectuur, stedenbouw en landschap | 115 | 110 | 5 | ||
Totaal Prestatiedoelstelling 2.1.1 Initiëren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke herontwikkelingsplannen | 115 | 110 | 5 | |||
Initiatieven uit samenleving | Aansluiten bij initiatieven uit de samenleving | 500 | 12 | 488 | ||
Gebiedsontwikkeling nieuwe stijl | Kennisontwikkeling, netwerk en experimenten (gebiedsontwikkeling nieuwe stijl) | 200 | 0 | 200 | ||
Krachtwijken | Wijkactieplannen | 0 | 1.373 | -1373 | ||
Stedelijke herontwikkeling overig | Stedelijke herontwikkeling overig | 0 | 450 | -450 | ||
Totaal Prestatiedoelstelling 2.1.2 Investeren in stedelijke herontwikkeling mede door ondersteuning van (nieuwe) partijen | 700 | 1.835 | -1.135 | |||
Totaal Subdoelstelling | 815 | 1.945 | -1.130 | |||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Streven naar passende huisvesting voor Utrechtse bewoners en woningzoekenden naar inkomen, huishoudens groote en zorgvraag
Doelstelling 2:Versterken van de vitaliteit en leefbaarheid van de stad
Subdoelstelling 2.2:Streven naar passende huisvesting voor Utrechtse bewoners en woningzoekenden naar inkomen, huishoudens groote en zorgvraag
Utrechtse bewoners en woningzoekenden zijn naar inkomen en zorgvraag binnen een redelijke termijn passend gehuisvest. Bij woningzoekenden speelt inkomen en zorgvraag, ook huishoudensgrote een rol
In 2016 nam de woningvoorraad door nieuwbouw in Utrecht relatief het sterkste toe in Nederland. Er zijn 2.453 woningen en studenteneenheden opgeleverd. De betaalbaarheid van het wonen, vooral voor de laagste inkomens is verbeterd, door nieuwe toewijzingsregels en door nieuwe prestatieafspraken over betaalbaarheid met de woningcorporaties. Ondanks onze inspanningen is de doorstroming op de woningmarkt verder gestagneerd. De zoektijd is sterker opgelopen dan vooraf voorzien. Dit komt vooral door een sterkere daling van het aantal mutaties. De druk op de sociale huurwoningmarkt neemt toe. Om deze trend te keren is in 2016 een ‘aanjager sociale huur’ aangesteld. Dit zal in 2017 tot resultaat leiden. In 2016 is de armoedeaanpak in Utrecht vernieuwd (zie programma Werk en Inkomen, P3.2.1 Armoedebestrijding). In het kader van deze vernieuwing is met de corporaties afgesproken dat zij per 2017 een huurkorting zullen geven aan U-pas houders die een te hoge huur hebben. Hiermee wordt de betaalbaarheid van het wonen voor de laagste inkomens in de stad verbeterd.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E2.2.1a | Zoektijd huurwoning aanbodsysteem in jaren | Bestuursinformatie GU | n.v.t. | 4,5 | 5,2 |
E2.2.1b | Het aantal gerealiseerde eenheden door middel van transformatie van kantoren | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | n.v.t. | 600 | 353 |
Toelichting: Het aantal gerealiseerde eenheden dmv transformatie van kantoren is lager dan voorzien. Enerzijds komt dit door vertraging in de registratie. Anderzijds zijn in de Basisadministratie Gebouwen (BAG) definities aangepast. |
We maken en monitoren prestatieafspraken met de Utrechtse corporaties
In het najaar van 2015 zijn de prestatieafspraken met de corporaties grondig herzien op basis van de Woonvisie 2015. Deze afspraken zijn begin 2016 door de raad vastgesteld. Dat vormde de start van een jaarlijkse cyclus, waarin we nauw samenwerken met corporaties en huurders. In het najaar van 2016 zijn de afspraken bijgesteld en met een jaar verlengd (2017-2020). In de nieuwe afspraken zijn verbeteringen doorgevoerd op het gebied van betaalbaarheid, omvang van de voorraad en duurzaamheid.
We stellen een regionale huisvestingsverordening op en voeren deze uit
In afstemming met 16 regiogemeenten en de woningcorporaties in de regio is een nieuwe Regionale Huisvestingsverordening vastgesteld in 2015. De nieuwe verordening is aangepast aan de nieuwe Huisvestingswet die sinds 1 januari 2015 van kracht is. In juli 2016 is een gewijzigde huisvestingsvergunning op een aantal onderdelen aangepast. Deze aanpassingen hadden te maken met het in overeenstemming brengen van de verordening met het principe van het passend toewijzen en het gewijzigde hoofdstuk betreffende de woonruimtevoorraad (omzetten en splitsen). In 2016 hebben wij uitvoering gegeven aan het nieuwe beleid voor omzetten en splitsen, zoals dit door de gemeenteraad is vastgesteld op 26 november 2015 en is vastgelegd in de Regionale Huisvestingsverordening Utrecht en het voorbereidingsbesluit 2016 woningvorming splitsing en omzetting. Door toepassing van het nieuwe beleid is het aantal aanvragen voor een omzettings- of splitsingsvergunning gedaald van 183 naar 47. Het aantal verleende vergunningen is gedaald van 122 naar 54. Het aantal aanvragen voor een vergunning voor bouwkundige splitsing is gedaald van 78 naar 34.
We stimuleren en faciliteren het woningaanbod in de middeldure huur- en koopsector en voor studenten en starters
In 2016 hebben we het Actieplan Studentenhuisvesting (ASU) proactief uitgevoerd, zowel op kwantiteit als kwaliteit:
- We hebben in 2016 gezorgd voor een goede monitoring van vraag en aanbod aan studentenhuisvesting onder andere via de Lokale Monitor Studentenhuisvesting) en van (inter)nationale trends en ontwikkelingen rondom studentenhuisvesting en gezorgd voor het verbinden van verschillende partijen en organisaties in het veld (zoals SSH, VIDIUS en onderwijsinstellingen maar ook nieuwe aanbieders zoals Socius).
- We hebben de planning en realisatie van projecten uit de planvoorraad gefaciliteerd, de tijdelijke eenheden in sloopwoningen gemonitord en via het nieuwe omzettings- en splitsingsbeleid gezorgd voor een verantwoorde toevoeging van studentenwoningen binnen de nieuwe leefbaarheidskaders.
- We hebben gestimuleerd dat een deel van de gerealiseerde woningen bestaat uit flexibele concepten, die het mogelijk maken om eenheden in de toekomst te gebruiken voor andere doelgroepen.
- We hebben door de inzet van het Huurteam de huurprijs van met name onzelfstandige particuliere huurwoningen in overeenstemming laten brengen met de huurprijswetgeving (puntensysteem) en de aanpak van malafide verhuurders versterkt. Het huurteam heeft 469 opnames gedaan. In vergelijking met eerder jaren heeft het huurteam in 2016 meer kleine complexen onderzocht, waardoor het totaal aantal opnames iets lager is uitgevallen.
- We voeren het Actieplan Middeldure Huur uit. We dragen de wensen en het beleid van de gemeente uit via onder andere het nieuw opgerichte Development Network Utrecht. Daar waar mogelijk maken we met marktpartijen op vrijwillige basis afspraken over middeldure huurwoningen. In gronduitgiften en tenders wordt het middensegment meegenomen in de uitvraag (bijvoorbeeld in het SPvE NPD-strook). In 2016 zijn er 557 middeldure appartementen en/of eengezinswoningen in heel Utrecht in aanbouw gegaan en er zijn 56 woningen gerealiseerd in particulier opdrachtgeverschap. In gronduitgiften en tenders wordt het particulier opdrachtgeverschap waar mogelijk meegenomen in de uitvraag (bijvoorbeeld in het SPvE NPD-strook en in de tender voor Duurstedelaan).
We stimuleren en faciliteren de huisvesting van bijzondere doelgroepen
Ook in 2016 zagen wij een toename van het aantal statushouders en uitstromers uit de maatschappelijke opvang. Daarom is in 2016 een ‘aanjager sociale huur’ aangesteld. Er zijn verbeterde afspraken gemaakt met de corporaties en een aantal projecten is in versnelling gebracht (bijvoorbeeld de Lichtkring en Overtuin). Deze projecten worden in 2017 opgeleverd. Daarnaast is er overeenstemming bereikt in U-16 verband over een nieuw regioconvenant betreffende een grotere uitstroom van cliënten Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen. Dit convenant treedt in februari 2017 in werking. Medio 2016 zijn we gestopt met het verstrekken van startersleningen. Het beschikbare budget voor de leningen was uitgeput. Bovendien is het door de lage marktrente niet langer nodig om vanuit de overheid een nog lagere rente te subsidiëren. Het stoppen van de starterslening heeft niet geleid tot minder woningverkopen. Het aantal verkopen is juist ongekend hoog. In 2016 hebben de corporaties een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van hun huidige woningvoorraad. In het kader van dit onderzoek zijn de criteria voor nultreden/rollatorgeschikt aangepast. Dit was nodig omdat er anders geen reëel beeld van de toegankelijkheid van de voorraad zou ontstaan. Het bleek nog niet mogelijk om een goed onderscheid te maken tussen de nultredenwoningen en de rollatorgeschikte woningen. Hiervoor zouden alle woningen apart moeten worden geïnventariseerd, dit bleek niet haalbaar. Bij het onderzoek zijn alle appartementen die met een lift toegankelijk zijn als nultredenwoning aangemerkt, vandaar het hoge aantal woningen.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P2.2.1a | Monitor Utrechtse samenwerkingsafspraken | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | 2012 | 1 | 1 |
P2.2.1b | Aantal certificaten Politie Keurmerk Veilig Wonen | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | n.v.t. | 1.250 | 1600 |
Toelichting: particulieren | |||||
P2.2.1c | Aantal verstrekte startersleningen | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | n.v.t. | max. 175 | 189 |
P2.2.1d | Huurteam Utrecht | Urbannerdam BV | n.v.t. | 500 | 469 |
P2.2.1e | Aantal rollatorwoningen in sociale huur | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | 2016 | nulmeting | |
Toelichting: zie P2.2.1f | |||||
P2.2.1f | Aantal nultredewoningen in sociale huur | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | 2016 | 500 | 9433 |
Toelichting: Dit aantal betreft zowel rollatorwoningen als nultredewoningen | |||||
P2.2.1g | Aantal woningen gerealiseerd met zelfbouw | Afdeling Wonen gemeente Utrecht | 2015 | 55 | 56 |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-2-2-1 | Wonen | 0 | 0 | 716 | 716 |
Totaal baten | 0 | 0 | 716 | 716 | |
Lasten | |||||
02-2-2-1 | Wonen | -3.082 | -6.170 | -3.765 | 2.405 |
Totaal lasten | -3.082 | -6.170 | -3.765 | 2.405 | |
Saldo baten en lasten | -3.082 | -6.170 | -3.049 | 3.121 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 3.063 | 3.063 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | -3.082 | -3.107 | 14 | 3.121 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Wonen
De baten zijn 0,716 miljoen euro hoger wegens niet begrote ontvangsten rentebaten startersleningen 0,665 miljoen euro, ontvangen leges leegstand 0,012 miljoen euro en saldowijziging rekening courant NRF 0,039 miljoen euro.
De lasten zijn lager omdat de uitbetaling van de begrote subsidies uit het fonds woningbouwproductie zijn uitgesteld. Deze subsidies zullen worden uitgekeerd nadat de nieuwbouw projecten zijn opgeleverd. Hogere lasten hebben betrekking op de rente die niet was begroot over het saldo uitstaande gelden bij de SVn en de reserve stimuleringsfonds Volkshuisvesting en uitvoeringskosten SVn startersleningen 0,878 miljoen euro. Het saldo van de startersleningen wordt afgerekend met de reserve stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De dekking van de uitgaven 0,225 miljoen euro huurdersparticipatie, verhuiscoördinator en PKVW subsidie loopt via de reserve Woonfonds.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Wonen | |||||
6273 | Wonen | 0 | 0 | 716 | 716 |
Totaal baten | 0 | 0 | 716 | 716 | |
Lasten | |||||
Wonen | |||||
6273 | Wonen | -3.082 | -6.170 | -3.765 | 2.405 |
Totaal lasten | -3.082 | -6.170 | -3.765 | 2.405 | |
Saldo baten en lasten | -3.082 | -6.170 | -3.049 | 3.121 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 3.063 | 3.063 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | -3.082 | -3.107 | 14 | 3.121 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Prestatie- | Subsidie- | Omschrijving Subsidiedoelstelling | Begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil | |
---|---|---|---|---|---|---|
Toevoegen Woonruimte | Fonds Toevoegen Woonruimte voor uitbreiding woonvoorraad bestaande bouw | 1.200 | 401 | 799 | ||
Politie Keurmerk Veilig Wonen | Subsidie op verkrijgen van Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) bestaande woningen | 100 | 124 | -24 | ||
Doelgroepen | Stedelijke huurders participatie en vertegenwoordiging, informatiepunt studentenhuisvesting | 98 | 95 | 3 | ||
Totaal Prestatiedoelstelling 2.2.1 Huisvesting bijzondere doelgroepen | 1.398 | 620 | 778 | |||
Totaal Subdoelstelling | 1.398 | 620 | 778 | |||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Doelstelling 3
Duurzame verbetering van de woon en leefsituatie in de Krachtwijken Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep en Zuilen Oost
Subdoelstelling
Verbetering van de situatie van en het perspectief voor bewoners op het gebied van wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid in de Krachtwijken
Doelstelling 3:Duurzame verbetering van de woon en leefsituatie in de Krachtwijken Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep en Zuilen Oost
Subdoelstelling 3.1:Verbetering van de situatie van en het perspectief voor bewoners op het gebied van wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid in de Krachtwijken
Verbetering van de situatie van en het perspectief voor bewoners op het gebied van wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid in de Krachtwijken
De aanpak in genoemde wijken en buurten is onderdeel van de wijkactieprogramma’s die voor alle wijken zijn opgesteld. Uit de monitor van 2016 blijkt dat de aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen: sinds de start in 2008 zijn op de meeste terreinen en in de meeste gebieden positieve ontwikkelingen zichtbaar. Zo zijn de toekomstverwachtingen van bewoners verbeterd, is het aantal woninginbraken sterk afgenomen en is het percentage jongeren met een startkwalificatie gestegen. Wel wordt duidelijk dat met name de ontwikkelingen in Overvecht minder gunstig zijn en de problematiek hardnekkig is; dit beïnvloedt ook het buurtoordeel over alle krachtwijken. Om die reden hebben wij bij de voorjaarsnota extra geld vrij gemaakt om in Overvecht te investeren, en met bewoners plannen gemaakt voor de ‘versnelling’, die nu in uitvoering zijn. Zo wordt er extra ingezet op de thema’s gezondheid, veiligheid, werk & ondernemerschap, opvoeden & opgroeien en samenleven & zorg. In Zuilen-Oost en Ondiep wordt er door intensieve samenwerking met het jongerenwerk, wijkagenten en vrijwilligers minder jongerenoverlast ervaren. Ook is een wijkgerichte armoedeaanpak in uitvoering. In Kanaleneiland is met name ingezet op jongerenwerk, vreedzame wijk, toeleiding naar werk en fysieke projecten (renovatie/herinrichting).
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E3.1.1 | Het buurtoordeel Krachtwijken benadert het gemiddelde buurtoordeelcijfer | Inwonersenquête Bestuursinformatie | 2007 | 6,0 | 5,6 |
Uitvoeren van de wijkactieprogramma’s in de vier Krachtwijken
Dit is het voorlaatste jaar dat wij separaat rapporteren over de aanpak Krachtwijken. De aanpak wordt afgebouwd; er is geen sprake meer van aparte programmering. De inzet in de krachtwijken is volledig geïntegreerd in de wijkactieprogramma’s van Overvecht, Zuidwest en Noordwest en draagt bij aan de wijkambities. In de bijlagen bij de verantwoording worden de voortgang van alle wijkactieprogramma’s en de bereikte resultaten beschreven. Geleidelijk wordt een steeds groter deel van de activiteiten uit reguliere middelen gefinancierd. In Kanaleneiland geldt dat bijvoorbeeld voor ouderparticipatie en het Jongerencultuurhuis. In Overvecht is de extra inzet op jongeren regulier gemaakt. In Zuilen en Ondiep is een aantal activiteiten ondergebracht in het reguliere aanbod van de buurtteams.
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Lasten | |||||
02-3-1-1 | Uitvoeren van de wijkactie- programma’s | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 |
Totaal lasten | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 | |
Saldo baten en lasten | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 3.367 | 2.772 | -595 | |
Saldo na mutaties reserves | 0 | 0 | 0 | 0 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Uitvoeren van de wijkactieprogramma's in de vier krachtwijken
In het voorjaar van 2015 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de inzet van de resterende middelen voor de jaren 2015-2017. De programmering van de middelen is terug te vinden in de wijkactieprogramma’s van 2016. De gerealiseerde lasten zijn lager dan begroot. Enkele posten zijn nog niet benut, zoals de herinrichting van de openbare ruimte in aansluiting op de herontwikkeling van de watertoren. Het programma Krachtwijken 2008-2017 wordt verder afgerond; succesvolle activiteiten worden daarbij zoveel mogelijk onderdeel van regulier beleid en reguliere financiering.
Het saldo op deze prestatiedoelstelling bedraagt 0 miljoen euro.
Toevoegingen en onttrekkingen aan reserves
Voor de uitvoering van de wijkactieprogramma’s 2016 was een onttrekking aan de reserve Krachtwijken nodig van 2,772 miljoen euro. De resterende middelen blijven beschikbaar voor de afronding van het programma.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Lasten | |||||
Uitvoeren van de wijkactie- programma’s | |||||
6357 | Krachtwijken | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 |
Totaal lasten | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 | |
Saldo baten en lasten | 0 | -3.367 | -2.772 | 595 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 3.367 | 2.772 | -595 | |
Saldo na mutaties reserves | 0 | 0 | 0 | 0 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 4
Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden
Subdoelstelling
Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Doelstelling 4:Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden
Subdoelstelling 4.1:Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Monumenten en cultuurhistorische waarden zijn geborgd als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Het behoud van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden hebben wij ondersteund met adviezen, financieringen en subsidies. Herbestemming, waaronder Wonen boven winkels, en duurzaamheid zijn daarbij van steeds groter belang. Een belangrijk voorbeeld van herbestemming is het voormalig hoofdpostkantoor. De aanwijzing van naoorlogse (wederopbouw)architectuur en -stedenbouw als gemeentelijk monument is afgerond. In 2016 is ter uitvoering van een motie de concept-visie religieus erfgoed opgesteld. Het voortbestaan van DOMunder is in samenwerking met crediteuren, fondsen en donateurs geborgd. Dit bijzondere archeologisch bezoekerscentrum is hiermee voor de stad behouden. De oplevering van de inventarisatie groen erfgoed schuiven we, gelet op deze extra opgaven, door naar 2017. Wij hebben archeologische onderzoeken uitgevoerd en de resultaten daarvan vastgelegd. Mede op basis van die resultaten hebben wij cultuurhistorie ook geïntegreerd in gebiedsontwikkeling en – ruimtelijke - plannen. Wij hebben steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar de bouwtechnische staat van de als gemeentelijk monument beschermde gebouwen. Gelet op de vraag naar financiering van restauraties van gemeentelijke monumenten, heeft uw gemeenteraad bij de Voorjaarsnota 2016 budget toegevoegd aan het Utrechts Restauratiefonds voor de jaren 2016 en 2017. Wij hebben private initiatieven voor presentatie en visualisatie van cultureel erfgoed ondersteund waarmee de kennis van Utrechts cultureel erfgoed wordt verbreid. Hiermee hebben wij tevens een verdere verbinding van erfgoed en vrijetijdseconomie bewerkstelligd wat gelet op bezoekersaantallen aan evenementen als Kerken Kijken voorziet in een behoefte. De Gemeente Utrecht en de Stichting Museum Oud Amelisweerd hebben een Europa Nostra prijs ontvangen voor de restauratie en herbestemming van het landhuis Oud Amelisweerd.
Wij hebben cultuurhistorie op diverse niveau's ingezet bij ontwikkelingen in de wijken. Door ondersteuning van eigenaren van gebouwd erfgoed en door de inbreng van cultuurhistorie als informatiebron bij herbestemmingsprojecten en ontwikkelingslocaties. Inventarisaties en aanwijzing van objecten als beschermd gemeentelijk monument hebben om een brede doorsnee van erfgoed te betrekken veelal een bovenwijkse insteek. In Leidsche Rijn / Vleuten- De Meern is met de oplevering van de tentoonstelling ‘Drieduizend jaar wonen en werken in Leidsche Rijn’ een belangrijke bijdrage geleverd aan publieksbereik en educatie.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E4.1.1 | Aandeel ruimtelijke ordeningsprojecten en bestemmingsplannen waarin cultuurhistorie is geïntegreerd | Afdeling SteM | n.v.t. | 100% | 100% |
Toelichting: Bij de toetsing van ruimtelijke plannen wordt mede getoetst aan de cultuurhistorische waarden. Bij het opstellen van bestemmingsplannen worden de cultuurhistorische waarden van het betreffende plangebied aangegeven |
Begeleiden, toetsen, subsidiëren, en financieren van monumenten-renovaties en – onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad
- Wij hebben een selectie van naoorlogse architectuur en infrastructuur - in stedenbouwkundige context - aangewezen als gemeentelijk monument.
- Om een beeld te krijgen van de bouwkundige situatie van onze gemeentelijke monumenten hebben wij een onderzoek uitgevoerd naar de staat van onderhoud en de gegevensverwerking hiervan uitgevoerd in het kader van een pilot datagedreven sturing.
- Wij hebben een concept visie religieus erfgoed opgesteld die wij met stakeholders van religieus erfgoed verder uitwerken.
- Voor zowel een zorgvuldige aanpak van gebouwen als voor input bij gebiedsontwikkeling hebben wij, naast de meer reguliere toetsing bij vergunningaanvragen, onderzoeksgegevens voor grotere projecten vastgelegd in bouwhistorische rapporten en zijn archeologische basisrapportages opgesteld.
- Wij hebben cultuurhistorische waarden en elementen meegewogen bij ontwikkelingen in de openbare ruimte, zoals de herinrichting van de Mariaplaats, het Domplein en het Vredenburg.
- Wij hebben elf archeologische onderzoeken uitgevoerd, onder andere bij de Zeedijk waarbij delen van de stadsmuur zijn gevonden van de middeleeuwse voorstad Bemuurde Weerd.
- Wij hebben zeven archeologische noodonderzoeken die niet archeologievergunningsplichting waren uitgevoerd op eigen kosten.
- Wij hebben 42 Plannen van Aanpak voor externe archeologische onderzoeken en 25 Programma’s van Eisen getoetst, waarmee wij de kwaliteit van de uitvoering daarvan willen borgen, en 21 archeologievergunningen verleend.
- Wij hebben in samenwerking met het Centraal Museum een goed bezochte tijdelijke tentoonstelling over de Domtoren ingericht.
- Wij zijn gestart met onderzoek naar de bouwtechnische staat van de Domtoren ten behoeve van de noodzakelijke restauratie van dit belangrijkste monument van onze stad. Naast de inzet van de UVO als beheerder zetten wij hiervoor ook de bouwhistorische- en restauratietechnische kennis in, gericht op een zowel bouwkundig als historisch verantwoord restauratieplan.
- In het Castellum Hoge Woerd is de tweede fase van de tentoonstelling ingericht. Daarmee is de inrichting van het Museum Hoge Woerd afgerond.
- Wij zijn met advisering en toetsing betrokken geweest bij 294 kleine en grote planinitiatieven voor Rijks- en gemeentelijke monumenten en overige panden in Beschermd Stadsgezicht.
- Veel plannen - het uitvoeren van onderhoud of zonder verlies aan monumentwaarden - konden afgehandeld worden op basis van overleg en advisering zonder aanvraag omgevingsvergunning. Daarmee bewerkstelligen wij lastenverlichting voor de burger en een efficiënte inzet van ambtelijke capaciteit.
- 175 Planinitiatieven en 68 ingediende omgevingsvergunningen hebben wij getoetst op archeologische aspecten. Doordat wij structureel inzetten op voorlichting, advisering en vooroverleg bij planvorming en vergunningaanvragen zijn veel initiatiefnemers zich bewust van de archeologische waarden in de ondergrond van hun plangebied.
- Voor vergunningplichtige wijzigingen aan monumenten zijn 155 aanvragen omgevingsvergunning afgehandeld. Doordat wij structureel inzetten op voorlichting, advisering en vooroverleg bij vergunningaanvragen zijn veel eigenaren zich bewust van de cultuurhistorische waarden van hun bezit. Na overleg met de eigenaren zijn tien aanvragen ingetrokken, die aanvragen zijn geweigerd.
- Wij hebben drie financieringen verstrekt uit het Utrechts Restauratiefonds voor restauratie van gemeentelijke monumenten, waaronder voor herbestemming van de Werkspoorkathedraal op de ontwikkellocatie 2e Daalsdijk. Daarnaast heeft het Nationaal Restauratiefonds vier restauratiefinancieringen verstrekt voor Rijksmonumenten.
- Wij hebben met de Stichting DOMunder een meerjarig exploitatie subsidie verleend en een traject uitgezet om in de komende tien jaar tot een stabiele positie van DOMunder te komen.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P4.1.1 | Verbeteren van 200 in matige / slechte staat verkerende monumenten (meerjarenaanpak) | Registratie projecten | Beleidsplan 2004 | 175 van 200 | 182 van 200 |
Toelichting: Er zijn drie financieringen verstrekt uit het Utrechts Restauratiefonds voor restauratie van gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn vier financieringen voor Rijksmonumenten verstrekt door het Nationaal Restauratiefonds. |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-4-1-1 | Monumentale en cultuurhistorische waarde | 339 | 500 | 1.272 | 772 |
Totaal baten | 339 | 500 | 1.272 | 772 | |
Lasten | |||||
02-4-1-1 | Monumentale en cultuurhistorische waarde | -2.643 | -3.751 | -4.270 | -519 |
Totaal lasten | -2.643 | -3.751 | -4.270 | -519 | |
Saldo baten en lasten | -2.304 | -3.251 | -2.998 | 252 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 300 | 632 | 632 | 0 | |
Onttrekking reserves | 180 | 1.128 | 1.128 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | -2.424 | -2.755 | -2.502 | 252 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Begeleiden, toetsen subsidiëren en financieren van monumenten -renovaties en onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad
De baten nemen met 0,772 miljoen euro toe ten opzichte van de actuele begroting.
- Het grootste deel wordt veroorzaakt door de bijdrage aan het museum Castellum Hoge Woerd vanuit fondsen van derden: 0,435 miljoen euro.
- De archeologische opgravingen zorgen voor een hogere opbrengst van 0,337 miljoen euro dan begroot. Dit zijn vooruit ontvangen bedragen.
- De waarde van het revolverend fonds URF neemt toe met 0,044 miljoen euro.
De lasten nemen met 0,519 miljoen euro toe. De oorzaken zijn:
- In het Museum Castellum Hoge Woerd is de laatste fase van de inrichting voltooid. De lasten voor de afrondende investeringen van 0,412 miljoen euro worden gedekt uit ontvangen fondsen van derden (zie baten).
- De overige 0,107 miljoen euro aan niet begrote lasten worden grotendeels veroorzaakt door archeologisch onderzoek. Hier staan baten tegenover.
Toevoegingen en onttrekkingen uit de reserves zijn conform de actuele begroting verwerkt.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Monumentale en cultuurhistorische waarde | |||||
6270 | Beh. en gebr. Mon. en Cultuurhist. waard | 339 | 500 | 1.272 | 772 |
Totaal baten | 339 | 500 | 1.272 | 772 | |
Lasten | |||||
Monumentale en cultuurhistorische waarde | |||||
6270 | Beh. en gebr. Mon. en Cultuurhist. waard | -2.643 | -3.751 | -4.270 | -519 |
Totaal lasten | -2.643 | -3.751 | -4.270 | -519 | |
Saldo baten en lasten | -2.304 | -3.251 | -2.998 | 252 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 300 | 632 | 632 | 0 | |
Onttrekking reserves | 180 | 1.128 | 1.128 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | -2.424 | -2.755 | -2.502 | 252 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Prestatie- | Subsidie- | Omschrijving Subsidiedoelstelling | Begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil | |
---|---|---|---|---|---|---|
Erfgoed | Ondersteuning organisatie Open Monumenten Dag Utrecht en Kerken kijken Utrecht | 48 | 48 | 0 | ||
Exploitatie Domunder | Ondersteuning exploitatie Domunder | 50 | 50 | 0 | ||
Totaal Prestatiedoelstelling 4.1.1 Monumenten en cultuurhistorische waarden | 98 | 98 | 0 | |||
Totaal Subdoelstelling | 98 | 98 | 0 | |||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Doelstelling 5
De bebouwde omgeving is veilig, leefbaar en tast de gezondheid niet aan
Subdoelstelling
Veiligheid, leefbaarheid, milieu en gebruik van de bebouwde omgeving voldoen aan wet- en regelgeving
Doelstelling 5:De bebouwde omgeving is veilig, leefbaar en tast de gezondheid niet aan
Subdoelstelling 5.1:Veiligheid, leefbaarheid, milieu en gebruik van de bebouwde omgeving voldoen aan wet- en regelgeving
De bebouwde leefomgeving en ruimtelijke ordening is leefbaar, veilig en tast de gezondheid niet aan
We hebben ervoor gezorgd dat het oprichten, slopen of wijzigen van gebouwen voldoet aan de wettelijke en lokale regelgeving en dat uitvoering van (nieuwe) wet- en regelgeving betrouwbaar, professioneel en klantgericht is. Het leefmilieu hebben wij beschermd tegen aantasting door bedrijfsmatige activiteiten en bodemverontreiniging. Daarnaast hebben wij erop toegezien dat de bebouwde leefomgeving voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en dat woningen uit de kernvoorraad legaal verhuurd en bewoond worden.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E5.1.1 | Percentage slechte panden in de kwaliteitsmonitor ten opzichte van de totale voorraad | SO-PD-JZB | 0,5% (2005) | <0,10% | <0,10% |
We toetsen en houden toezicht op alle vergunningaanvragen, integraal en adequaat volgens vastgestelde protocollen en aan vigerende landelijke en lokale wet- en regelgeving
Alle Wabo-vergunningaanvragen zijn geheel overeenkomstig de prestatiedoelstelling integraal en adequaat volgens vastgestelde protocollen getoetst. De bouwtechnische toetsen gebeurden geprioriteerd aan de hand van het vastgestelde toetsprotocol 'SUPER'; waarbij veiligheid en gezondheid de hoogste prioriteit kregen. De overige toetsen gebeurden integraal. Deze werkwijze heeft geresulteerd in twaalfgegronde bezwaren op een totaal van 2.415 beschikkingen, ofwel 0,49%. Daarmee is ruimschoots voldaan aan de doelstelling voor 2016, te weten <1%.
Het aantal verzoeken om vooroverleg is, conform de trend in de afgelopen jaren, verder toegenomen met circa 10% ten opzichte van 2015 en bedraagt 2.770. Het aantal ingediende bezwaren op verleende vergunningen is ten opzichte van 2015 met de helft afgenomen en bedraagt 40. Alle aanvragen zijn digitaal gepubliceerd. In 2016 zijn slechts vier vergunningen van rechtswege verleend omdat zij niet binnen de wettelijke termijn zijn afgehandeld. Alle overige aanvragen (vrijwel 100%) zijn binnen de wettelijke termijn afgehandeld.
We houden toezicht op de naleving van de milieuregels, de kwaliteit en het gebruik van de bestaande gebouwen en terreinen
We hebben programmatisch en conform de handhavingsstrategieën toezicht gehouden op de naleving van vergunningen bij de oprichting, asbestverwijdering en sloop of wijziging van gebouwen en op de Milieu wet- en regelgeving bij bedrijven.
Asbest, sloop en bouw(hinder)
- Alle asbestdaken moeten in 2024 gesaneerd zijn. De eigenaren zijn hiervoor verantwoordelijk. In 2016 hebben we een inventarisatie gemaakt van alle asbestdaken in Utrecht.
- Wij hebben alle meldingen afgehandeld en de verhoogde inzet op sloop- en asbestwerkzaamheden gecontinueerd.
- Wij houden toezicht bij de meeste risicovolle objecten, hierdoor hebben wij de omgevingsvergunningen (kleine bouwplannen met een laag risico) alleen bij oplevering gecontroleerd op wet- en regelgeving.
- Wij hebben de Toolbox Bouwhinder in gebruik genomen en bouwplannen getoetst op Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie tijdens de bouw.
- Procesbegeleiding is ingezet bij 36 bouwprojecten waarbij er hinder voor de omgeving te verwachten was.
- De kwaliteitsmonitor is gereed, de actualisatie van slechte panden is gaande.
- Wij hebben meerdere geluidmeters tegelijkertijd ingezet in de Voorstraat naar aanleiding van klachten om een objectief beeld van (geluids)overlast te krijgen. Dit heeft gezorgd voor concrete handhavingsinzet van THBO op enkele locaties. Tevens is hierdoor de afdeling VTH THOR voorzien van extra informatie om de overlast van mensen op en rond de Voorstraat effectiever te kunnen aanpakken.
Milieu wet- en regelgeving
- Het plein voor garagehouders heeft geleid tot een verbetering van de onderlinge communicatie.
- Wij hebben ontwikkelingen in de bebouwde leefomgeving (private kwaliteitsborging, nieuwe Omgevingswet, Wet VTH en Natuurwet) gemonitord.
- Wij hebben lozingen van vet op het schoonwaterriool van marktkramen aangepakt.
- Houtrookoverlast: we hebben bij het ministerie aangekaart dat er een leemte is in de wetgeving.
- Een deel van de toezichttaken milieu wordt voor de gemeente uitgevoerd door de RUD-Utrecht. De RUD-Utrecht controleert de zwaardere milieubedrijven, waaronder bijvoorbeeld de bedrijven die onder het BEVI vallen (Besluit Externe Veiligheid Bedrijven) en de bedrijven die voorheen onder bevoegd gezag van de Provincie Utrecht vielen. De uitvoering van het milieutoezicht op bodemsaneringen van verontreinigde grond, grondverzet en ketenbeheer gebeurt ook door de RUD-Utrecht.
Woonfraude en illegaal gebruik
We hebben programmatisch en conform de handhavingsstrategieën toezicht gehouden op de kwaliteit en het gebruik van bestaande gebouwen en terreinen. Tevens hebben wij opgetreden tegen woonfraude en het illegaal onttrekken van zelfstandige woonruimtes.
- Wij hebben 42 kleinere Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) geactiveerd. We hielpen deze VVE’s bv. met het opstellen van meerjaren onderhoudsplannen. Daarbij stimuleerden we maatregelen voor veilige installaties (APK), energiebesparing en de aanschaf van zonnepanelen.
- Wij hebben actief toegezien op de kwaliteit en het gebruik van woningen en gebouwen. Hierbij hebben wij alle meldingen opgepakt en verschillende projecten in dit domein uitgevoerd.
- Alle meldingen over omgezette woningen (kamerverhuur) zijn opgepakt.
- Om wildgroei en overlast van vakantieverhuur en Short stay (verhuur voor een periode van een week tot zes maanden) te voorkomen, wordt nieuw beleid gevormd.
- Wij hebben in samenwerking met
- de corporaties toezicht gehouden op legale bewoning van de sociale woningvoorraad.
- Het toezicht en de handhaving in de wijk Lombok is geïntensiveerd. Een aantal hotspots (gebieden met veel overlast) in de stad, waaronder de Amsterdamsestraatweg, blijven onder verhoogd toezicht staan.
Wij hebben de aanpak van huisjesmelkers versterkt door het laten vaststellen van een beleidsregel over de toepassing van nieuwe instrumenten voor de Woningwet. In 2016 hebben wij gerealiseerd: het instellen van een meldpunt voor huisjesmelkers, samenwerking en informatiedeling met andere gemeenten en organisaties, inzet van het Huurteam en de inbedding van de aanpak in ‘de aanpak ondermijnende criminaliteit’.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P5.1.1 | Gegronde bezwaren op totaal aantal beschikte aanvragen omgevingsvergunningen | VTH | 2011 | <1,00% | <0,49% |
P5.1.2a | Gegronde bezwaren op totaal aantal beschikte aanvragen handhavingsbesluiten maximaal 10% | VTH | 2013 | <10% | <10% |
Toelichting: Exacte % is nog niet bekend. | |||||
P5.1.2b | Bij nieuwbouw en verbouw is het streefpercentage van alle conform 'Handhavingsstrategie bouwen en slopen' gecontroleerde onderdelen, dat op bouwkundige en constructieve aspecten voldoet aan de bouwregelgeving | VTH | 2016 | 100% | 100% |
P5.1.2c | Het percentage van alle gecontroleerde milieuactiviteiten (zie handhavingsstrategie bedrijven en instellingen), dat de milieu- en brandveiligheidsregelgeving correct heeft nageleefd, is na hercontrole minimaal 80% | VTH | 2016 | >80% | 92,1% |
Toelichting: Exclusief brandveiligheidsregelgeving |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-5-1-1 | Toetsen en toezicht houden vergunningen | 12.872 | 12.852 | 16.543 | 3.692 |
02-5-1-2 | Toezicht op de naleving van milieuregels | 908 | 600 | 973 | 373 |
Totaal baten | 13.780 | 13.452 | 17.516 | 4.064 | |
Lasten | |||||
02-5-1-1 | Toetsen en toezicht houden vergunningen | -8.342 | -8.221 | -8.710 | -489 |
02-5-1-2 | Toezicht op de naleving van milieuregels | -4.817 | -4.937 | -4.484 | 453 |
Totaal lasten | -13.160 | -13.158 | -13.195 | -37 | |
Saldo baten en lasten | 620 | 293 | 4.321 | 4.028 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 250 | 250 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 620 | 543 | 4.571 | 4.028 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Toetsen en toezicht houden op alle vergunningen
Baten
Door het aantrekken van de economie is het bouwvolume toegenomen en daarmee ook het aantal aanvragen voor omgevingsvergunningen (WABO). Dit heeft in 2016 een extra legesopbrengst gegeneerd van 3,3 miljoen euro. In verband met de regeling voor het ontvangen van compensatiebedragen voor woonruimte-onttrekkingen zijn de lasten en baten (budgettair neutraal) 0,4 miljoen euro hoger dan begroot. De extra ontvangsten komen vooral voort uit de aanvragen over 2015, die op basis van de oude regeling zijn ingediend.
Lasten
Bij de lasten zien we, naast de verhoging van 0,4 miljoen euro in verband met de compensatiebedragen, ook een stijging van 0,1 miljoen euro als gevolg van meer inzet voor de nieuwe Omgevingswet en invoering van de nieuwe regelgeving voor het splitsen en omzetten van woningen.
Toezicht houden op de naleving van milieuregels
Baten
De diverse bouwprojecten in de stad hebben 0,328 miljoen euro extra precario voor Inneming Openbare Grond gegenereerd. Daarnaast is er 0,05 miljoen euro aan extra dwangsommen ontvangen.
Lasten
Bij de Voorjaarsnota 2015 zijn voor drie en een halfjaar middelen beschikbaar gesteld voor aanpak van onder andere huisjesmelkers. In 2016 is volop ingezet met de regulier beschikbare middelen. Het aanloopjaar 2015 is met name gebruikt ter voorbereiding van dit project. Daardoor kwamen de lasten in 2015 0,250 miljoen lager uit. In 2016 is dit bedrag nog niet ingezet. Deze middelen zijn gedurende de totale looptijd van het project benodigd. Een ander deel van de lagere lasten wordt veroorzaakt door verschuiving van personele inzet ten behoeve van de prestatiedoelstelling 02-5-1-1, 'Toetsen en toezicht houden op alle vergunningen'. Daarnaast is er een daling van het aantal aanvragen voor splitsingen en omzettingen als gevolg van de nieuwe regelgeving per 2016. Daarmee is ook de inzet voor handhaving gedaald.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Toetsen en toezicht houden vergunningen | |||||
6277 | Vergunningen | 12.872 | 12.852 | 16.543 | 3.692 |
Toezicht op de naleving van milieuregels | |||||
6278 | Bouw- en woningtoezicht | 908 | 600 | 973 | 373 |
Totaal baten | 13.780 | 13.452 | 17.516 | 4.064 | |
Lasten | |||||
Toetsen en toezicht houden vergunningen | |||||
6277 | Vergunningen | -8.342 | -8.221 | -8.710 | -489 |
Toezicht op de naleving van milieuregels | |||||
6278 | Bouw- en woningtoezicht | -4.817 | -4.937 | -4.484 | 453 |
Totaal lasten | -13.160 | -13.158 | -13.195 | -37 | |
Saldo baten en lasten | 620 | 293 | 4.321 | 4.028 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 0 | 250 | 250 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 620 | 543 | 4.571 | 4.028 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 6
Leidsche Rijn: De stad Utrecht uitgebreid met een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
Subdoelstelling
Leidsche Rijn is een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
Doelstelling 6:Leidsche Rijn: De stad Utrecht uitgebreid met een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
Subdoelstelling 6.1:Leidsche Rijn is een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
Leidsche Rijn is een goed functionerend stadsdeel
In Leidsche Rijn Centrum zijn de eerste woningen in de verkoop gegaan. De belangstelling voor de 88 woningen in 'De Edmund' was met 400 inschrijvingen overweldigend. De oplevering van fasen 4 en 5 van de Wilhelminalocatie in het Maximapark heeft in 2016 plaatsgevonden. In Grauwaart zijn er naast 40 koopwoningen ook 28 beleggers-huurwoningen opgeleverd. Het grootste aantal opleveringen zat in Hoge Weide, waar de bouw voorspoedig is voortgezet. Met 139 opleveringen is Het Zand weer een stukje dichter bij de afronding van het eengezinsprogramma gekomen. In Terwijde leverden we ook nog 127 woningen op. Bestemmingsplannen voor Rijnvliet, Leidsche Rijn Centrum Oost en Castellum zijn vastgesteld. Bestemmingsplan Leeuwesteyn is gereed gemaakt voor behandeling in de gemeenteraad. Voor het bedrijventerrein Haarrijn zijn in 2016 een intentie (3.178 m2) en een uitgifte (3.784 m2) gerealiseerd.
Voor Oudenrijn zijn in 2016 drie uitgiftes met een metrage van 13.374 m2 gerealiseerd. Zoals al aangegeven in de Peilstok hebben in 2016 geen transacties in de kantorenmarkt plaatsgevonden. De interesse voor de kantorenstrook langs de A2 in Leidsche Rijn Centrum Noord en Papendorp is in 2016 wel weer toegenomen. Dit heeft nog niet geleid tot het afsluiten van overeenkomsten. Begin 2016 is de nadere uitwerking van de eindbestemming van The Wall vastgesteld in de Raad. Het verruimen van de mogelijkheden heeft ertoe geleid dat voor de kop van The Wall een invulling is gevonden.
Het voorzieningenniveau in Leidsche Rijn sluit ten minste aan bij de vraag (kwantitatief en kwalitatief) van bewoners en bedrijven
In 2016 is de de Nieuwbouw Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn geopend. In Hoge Weide is gestart met de bouw van het kinderdagverblijf en is het gelukt de plannen voor boerderij 'De Hoef' definitief te maken met de kerk, een uitvaartondernemer en buitenschoolse opvang. Ook is een selectieprocedure gestart voor een kinderdagverblijf in Leidsche Rijn Centrum Zuid. In Leidsche Rijn Centrum Oost is de realisatie van zeven Skaeve Huse met een beheerderswoning en 510 tijdelijke sociale huurwoningen voorbereid. De ontwikkelaar PResidential 2 BV heeft een akkoord bereikt met de woningcorporaties Mitros en Portaal. Mitros en Portaal zullen samen zowel de Skaeve Huse als ook de 510 tijdelijke wooneenheden exploiteren. De parkorganisatie voor het Máximapark is op 1 september 2016 van start gegaan. Voor dit samenwerkingsverband tussen de gemeente en diverse partijen uit het maatschappelijk veld. Door de Vrienden van het Màximapark is aan de Alendorperweg een onderkomen in gebruik genomen met als doel hier uiteindelijk een bezoekerscentrum te realiseren. In 2016 is het crematorium van Dela in De Wetering-zuid in gebruik genomen.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
E6.1.1 | Tevredenheid bewoners | Wijkwijzer 2015 | n.v.t. | 7,2 | n.n.b. |
Realiseren van bouwrijpe grond voor woningbouw, kantoren, bedrijventerreinen, voorzieningen en de aanleg en inrichting van bijbehorende openbare ruimte
2016 was een mooi jaar voor de woningbouw. Door verder herstel van de woningmarkt hebben wij de planvoorbereiding versneld en hebben we gronden bouwrijp gemaakt. Er zijn 656 woningen in aanbouw genomen. In de tenders hebben alle ontwikkelaars een lagere EPC dan wettelijk voorgeschreven aangeboden en blijft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De vraag naar zelfbouwkavels bleek zeer groot afgelopen jaar. In 2016 zijn 25 kavels in optie uitgegeven en 24 zelfbouwers zijn gestart met de bouw van hun droomhuis. Voor de overige zelfbouwkavels in het huidige aanbod bestaat nog een wachtlijst. In Terwijde zijn twee projecten met in totaal 35 eengezinswoningen en 70 beleggershuurwoningen gestart met bouwen en in Hoge Weide 188 plus twaalf zelfbouwkavels. Daarnaast zijn we met diverse ontwikkelaars in gesprek over de planvorming in winkelcentrum Terwijde en Terwijde Zuid Oost. In Het Zand zijn 115 eengezinswoningen in aanbouw genomen in De Veiling en een aantal vrije kavels. In Grauwaart zijn 111 koop- en beleggershuurwoningen gestart met de bouw. We hebben in Langerak in 2016 op basis van het gegunde plan het bestemmingsplan voor Perceel Tjeerdsraklaan/Damraklaan/Groenedijk vastgesteld. Direct na de zomer is gestart met saneren, bouw- en woonrijpmaken. We hebben diverse tenders gehouden voor projecten in Het Zand, Hoge Weide, Terwijde, Leidsche Rijn Centrum en het Máximapark en de benodigde delen gefaseerd bouwrijp gemaakt. Voor Leeuwesteyn en Rijnvliet hebben we een Bestemmingsplan gemaakt en voor Rijnvliet bestekken voor het bouwrijpmaken van de eerste fase. De Groep Haarzicht heeft tweede kwartaal 2016 het aangepaste Stedenbouwkundig Plan ter vaststelling aan het college van B en W aangeboden. Op basis hiervan is voor Haarzicht een Bestemmingsplan voorbereid en opgesteld ten behoeve van besluitvorming in de gemeenteraad. In Park Zuid is in 2016 volop gebouwd. De blokken 4 en 5 zijn verkocht in 2016 en aan de bouw van blok 4 is begonnen. Vier bouwvelden zijn bebouwd. Ook zijn er twaalf kavels in het Maximapark onder optie of in aanbouw. In Leidsche Rijn Centrum Noord hebben we gewerkt aan de planontwikkeling van 250 studenteneenheden en 149 beleggershuurwoningen. In Leidsche Rijn Centrum Zuid hebben we gewerkt aan de planontwikkeling van 84 beleggershuurwoningen. In Leidsche Rijn Centrum Kern zijn we gestart met de ontwikkeling van een bouwblok met circa 80 sociale huurwoningen. In Leidsche Rijn Centrum Oost is gewerkt aan de planontwikkeling en het bouwrijp maken van 510 tijdelijke sociale huurwoningen bij de Skaeve Huse. Eind 2016 is gestart met de bouwplaatsinrichting. We zijn in wijk 9 en 10 in gesprek met diverse initiatiefnemers met betrekking tot ontwikkelingen voor woningbouw en voorzieningen op hun eigen grond. Voor het Noordwestkwadrant in het Hart van De Meern is met de Bon-groep een nieuwe overeenkomst gemaakt en is de bestemmingsplanherziening voorbereid. Voor Rhenomare hebben we het bestemmingsplan vastgesteld en is de omgevingsvergunning verleend. Ook hebben we een profielkeuze gemaakt voor de Meerndijk en is de herinrichting van het Dorpsplein in 2016 voorbereid. Voor Castellum Novum in het Noordoostkwartier van Hart van De Meern bereiden we herontwikkeling voor naar aanleiding van een initiatief voor het realiseren van circa 30 beleggershuurwoningen.
We hebben gewerkt aan de planontwikkeling van een aantal kavels op bedrijventerrein Haarrijn. Dit heeft geresulteerd in een verleende vergunning voor een automobielbedrijf en de start van de bouw van Skydive. Twee bedrijfspanden zijn in 2016 opgeleverd. We hebben gesprekken gevoerd met verschillende geïnteresseerde partijen, die in 2017 naar verwachting tot nieuwe overeenkomsten gaan leiden.
Er is verder gewerkt aan de realisatie van een klimhal in de noordpunt van het Màximapark.
Ter vergroting van de aantrekkingskracht en de levendigheid in het kantorenpark Papendorp willen we in 2017 tijdelijke horeca aan het Taatsenplein realiseren. Daarvoor hebben we in 2016 gewerkt aan een selectieleidraad, zodat begin 2017 kan worden gestart met de selectieprocedure.
Brasserie De Steiger heeft in 2016 de horeca locatie uitgebreid en een plan ingediend voor de realisatie van het benodigde parkeerterrein. De verwachting is dat dit parkeerterrein begin 2017 gerealiseerd wordt. We hebben geconstateerd dat de leegstand op Papendorp sterk terug loopt, er zijn verschillende mooie bedrijven toegevoegd aan Papendorp. Verder is de herontwikkeling van de Secoya Campus gestart ten behoeve van een kwaliteitsverbetering van het buitenterrein van het Campus en het faciliteren van extra parkeerplaatsen ten behoeve van het nieuwe werken / horeca. Voor Hooggelegen is in 2016 het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt en is er verder gesproken met de ontwikkelaar voor de komst van tweetal horecaketens. De verwachting is dat begin 2017 een ontwikkelovereenkomst wordt getekend. In De Wetering-zuid hebben we gewerkt aan de uitbreidingsplannen van ziekenhuis Sint Antonius met een moeder-kindcentrum. De uitvoering vindt plaats in 2017. Voor de ontwikkeling van Strijkviertel hebben we in 2016 enkele gesprekken gevoerd met een Chinese investeerder, deze hebben helaas niet tot een overeenkomst geleid. Voor bedrijventerrein Oudenrijn hebben we in 2016 het openbaar gebied rondom de Damzigt, Veldzigt, Landzigt en Molensteijn woonrijp gemaakt. Tevens hebben we de kavels rond het deelgebied Beefland bouwrijp gemaakt en hebben we voor deze (vijf) kavels gesprekken met gegadigden gevoerd. Op twee van de drie kavels die in 2016 zijn getransporteerd is in 2016 gestart met de bouw, waarvan een pand ook is opgeleverd. Er zijn nog slechts twee kavels nabij de Boteyken niet bebouwd. Ook voor deze kavels voeren we gesprekken met gegadigden. In Leidsche Rijn Centrum is verder gebouwd aan het winkelgebied met bovengelegen woningen en kantoren en hebben we gewerkt aan de voorbereidingen voor de realisatie van het openbaar gebied. In 2016 hebben we gewerkt aan de realisatie van een flexibel winkelgebied waarbij de mogelijkheden voor food zijn verruimd. We hebben gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen voor de ontwikkeling van een hotel/congrescentrum.
Voorbereiden van de plannen en opleveren van voorzieningen
Dafne Schippersbrug werd onder grote publieke belangstelling ingehesen en de aansluiting van het fietspad door Leeuwesteyn bouwrijp gemaakt. Eind 2016 is de Vleutensebaan in gebruik genomen. Daarmee zijn de hoofdroutes voor de auto in Leidsche Rijn gerealiseerd. Ook hebben we eind 2016 de busbaan en aantal hoofdfietsroutes in Leidsche Rijn Centrum in gebruik genomen, waaronder de fietsroute langs de Vleutensebaan. Voor het gezondheidscentrum in Vleuten is in 2016 gestart met de bouwenveloppe. In 2016 hebben we gewerkt aan de planontwikkeling voor de bibliotheek en wijkbureau op het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum en hebben we gesprekken gevoerd met potentiele exploitanten voor de maatschappelijke ruimte in de Kopenhagenstraat. Ook zijn twee basisscholen en een gymzaal in Leidsche Rijn Centrum Zuid eind 2016 opgeleverd en hebben we de omliggende openbare ruimte inclusief schoolplein aangelegd. In 2016 zijn we gestart met de planontwikkeling van de Berlijnpleinparkeergarage (550 openbare parkeerplaatsen waaronder 50 P&R-parkeerplaatsen). Ook hebben we in 2016 gewerkt aan de planvoorbereiding van een horecapaviljoen op het Berlijnplein. In 2016 hebben we diverse activiteiten en evenementen georganiseerd op het Berlijnplein in aanloop naar de realisatie van de culturele voorziening.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | Realisatie | |
---|---|---|---|---|---|
P6.1.1a | Woningen | Gemeente Utrecht | n.v.t. | 68,2% | 71,4% |
P6.1.1b | Kantoren | Gemeente Utrecht | n.v.t. | 39,6% | 39,6 |
P6.1.1c | Bedrijven | Gemeente Utrecht | n.v.t. | 56,5% | 55,3 |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-6-1-1 | Realiseren van bouwrijpe grond | 75.992 | 86.125 | 83.931 | -2.194 |
Totaal baten | 75.992 | 86.125 | 83.931 | -2.194 | |
Lasten | |||||
02-6-1-1 | Realiseren van bouwrijpe grond | -76.511 | -59.936 | -54.953 | 4.983 |
Totaal lasten | -76.511 | -59.936 | -54.953 | 4.983 | |
Saldo baten en lasten | -519 | 26.189 | 28.978 | 2.789 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 2.159 | 2.159 | 2.159 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 1.640 | 28.348 | 31.137 | 2.789 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Realiseren van bouwrijpe grond voor woningbouw, kantoren bedrijventerreinen, voorzieningen en aanleg en inrichting van bijbehorende openbare ruimte
De baten zijn in de Peilstok Grondexploitatie (3e Technische wijziging) geraamd op 86,1 miljoen euro. De lasten zijn op 53,2 miljoen euro geraamd en hiermee werd verondersteld dat het Onderhanden werk af zou nemen met 6,7 miljoen euro. De werkelijke baten hebben 86,7 miljoen euro bedragen, 0,630 miljoen euro meer.
Dit wordt veroorzaakt door lagere opbrengsten wegens gronduitgifte ten bedrage van 4,6 miljoen euro (voornamelijk door uitgifte in Leidsche Rijn Centrum in 2017 in plaats van 2016), een hogere huuropbrengst van 0,4 miljoen euro, hogere overige inkomsten ten bedrage van 1,1 miljoen euro, een niet geraamde bijdrage uit het onderhanden werk van 0,55 miljoen wegens rentenadeel
en de van derden ontvangen bijdragen zijn 0,8 miljoen euro hoger dan geraamd. Door de verbetering van het resultaat van de grex Leidsche Rijn kon 2,2 miljoen uit de voorziening vrijvallen.
De totale lasten hebben 57,7 miljoen euro bedragen, eveneens 2,1 miljoen euro minder. De plan- en vatkosten zijn 1,8 miljoen euro onder de raming gebleven en voor verwerving is 1 miljoen euro minder uitgeven. De kosten van het bouw en woonrijpmaken zijn 3,9 miljoen euro onder de raming gebleven en de rentelasten zijn 1,7 miljoen euro hoger dan geraamd. Doorbelastingen aan andere organisatie onderdelen zijn 6 miljoen euro hoger dan geraamd. In de voorjaarsnota is besloten om een bedrag van 26 miljoen euro vrij te laten vallen ten gunste van het rekeningsaldo 2016. Dit besluit wordt administratief verwerkt door een hogere bijdrage uit het Onderhanden werk. Als gevolg van deze mutaties is er 10,6 miljoen euro aan het Onderhanden werk onttrokken en omdat deze als negatieve lasten verwerkt worden komt het totaal van de netto uitgaven hiermee op 57,7 miljoen euro. Het saldo van het Onderhanden werk per 31-12-2016 bedraagt 34,5 miljoen euro.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Realiseren van bouwrijpe grond | |||||
6413 | Woningbouwprojecten | 36.016 | 31.747 | 32.118 | 371 |
6414 | Commercieel Vastgoed | 9.531 | 512 | 1.808 | 1.297 |
6415 | Infrastructuur | 2.750 | 0 | 0 | 0 |
6416 | Parken en Plas | 6.389 | 10.620 | 18.887 | 8.267 |
6417 | Leidsche Rijn Centrum | 11.671 | 8.965 | 3.964 | -5.002 |
6418 | Overige projecten | 9.634 | 34.280 | 27.154 | -7.126 |
Totaal baten | 75.992 | 86.125 | 83.931 | -2.194 | |
Lasten | |||||
Realiseren van bouwrijpe grond | |||||
6413 | Woningbouwprojecten | 10.289 | -5.618 | -2.961 | 2.657 |
6414 | Commercieel Vastgoed | 10.997 | 5.051 | 5.023 | -28 |
6415 | Infrastructuur | -15.676 | 0 | 0 | 0 |
6416 | Parken en Plas | -9.188 | -8.717 | -7.064 | 1.653 |
6417 | Leidsche Rijn Centrum | -14.963 | -23.564 | -21.045 | 2.520 |
6418 | Overige projecten | -31.812 | -20.355 | -39.518 | -19.164 |
6419 | Onderhanden werk | -26.158 | -6.733 | 10.612 | 17.345 |
Totaal lasten | -76.511 | -59.936 | -54.953 | 4.983 | |
Saldo baten en lasten | -519 | 26.189 | 28.978 | 2.789 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 2.159 | 2.159 | 2.159 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 1.640 | 28.348 | 31.137 | 2.789 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 7
Stationsgebied: Samen met partners het plangebied ontwikkelen tot een vernieuwd centrumgebied
Subdoelstelling
Een aantrekkelijk en economisch optimaal benut Stationsgebied
Doelstelling 7:Stationsgebied: Samen met partners het plangebied ontwikkelen tot een vernieuwd centrumgebied
Subdoelstelling 7.1:Een aantrekkelijk en economisch optimaal benut Stationsgebied
Een aantrekkelijke en economisch optimaal benut Stationsgebied
Door de uitbreiding van vierkante meters winkels, voorzieningen en kantoren wordt werkgelegenheid toegevoegd. Daarnaast neemt door de uitbreiding van het vastgoed en de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte, de waarde van het vastgoed toe. De afzetmogelijkheden voor de marktpartijen zijn door de combinatie van bovenstaande factoren gunstig. Als gevolg hiervan stijgen de jaarlijkse inkomsten voor de gemeente (ozb-opbrengsten).
In de eindsituatie is de aantrekkelijkheid sterk verbeterd door sociaal veilige routes voor langzaam- en snelverkeer (Stationspassage, de Moreelsebrug en HOV banen), een kwalitatief hoogwaardig ingericht openbaar gebied met aantrekkelijke pleinen (Jaarbeursplein, Stadsplateau, Stationsplein, Vredenburgplein en Smakkelaarsveld), gebouwde stallingsvoorzieningen voor 33.000 fietsen, vermindering van autoasfalt ten gunste van groen en water (herstel Catharijnesingel en Leidsche Rijn), nieuwe woningen in het gebied en de gezamenlijk gemaakte beheer- en onderhoudsafspraken van de (semi) openbare ruimtes in het gebied.
Mijlpalen in 2016 waren onder meer:
- aan de centrumzijde van het spoor: de afronding van de contractering en het publiekrechtelijke traject, en vervolgens de uitgifte van de kavels Noordgebouw en Het Platform (voorheen: Zuidgebouw), waardoor begin 2017 niet alleen het Stationsplein, maar ook alle aangrenzende projecten in uitvoering zijn;
- oplevering parkeergarage Catharijnesingel;
- start bouw van het WTC aan de westzijde, alsmede de (gedeeltelijke) oplevering en ingebruikname van de Bioscoop op het Jaarbeursterrein.
- in december is zowel Utrecht Centraal als de Moreelsebrug geopend en
- afronding van de Ontwikkelovereenkomst met Jaarbeurs in maart 2016 en de daarvan afgeleide grondleveringen in december 2016. Hiermee is de privaatrechtelijke basis geborgd voor de Omgevingsvisie Beurskwartier/ Lombokplein.
Effectindicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | ||
---|---|---|---|---|---|
E7.1.1a | Toename banen | Ecorys/BI | n.v.t. | 2.280-2.510 | |
E7.1.1b | Toename netto contant waarde | Ecorys/BI | n.v.t. | 290 miljoen euro | |
E7.1.1c | Toename ozb opbrengst per jaar | BI | n.v.t. | 4,8 miljoen euro |
Uitvoeren masterplan (inclusief jaarlijkse raadsbesluiten)
Uitvoeren masterplan (inclusief jaarlijkse raadsbesluiten)
De prestaties bestaan uit vastgoedprojecten van private partijen en gemeente en infrastructurele projecten. De programmatabel is te zien als een prestatie-indicator voor het vastgoedvolume.
In voorbereiding, uitvoering en oplevering in 2016
Infrastructurele werken
- Busstation Jaarbeurszijde en tijdelijk busstation Jaarbeursplein zijn opgeleverd
- Moreelsebrug is in december in gebruik genomen
- Aanbesteding herinrichting Croeselaan is opgestart
- Aanbesteding Knoopstalling is afgerond en werkzaamheden zijn gestart
- Herinrichting Knooppassage is in uitvoering
- Parkeergarage Jaarbeursplein; bouw is gestart
- Aanleg HOV-Baan Smakkelaarsveld; het tramtracé is gereed op het Smakkelaarsveld. De busbaan langs de FGH bank wordt uitgevoerd als de tijdelijke fietsenstallingen niet meer nodig zijn.
- Bouw 1e fase fietsenstalling en HOV viaduct Stationsplein is in uitvoering, HOV viaduct is in gebruik genomen
- Restanten Rijksmonument Vredenburg onder de Stadskamer zijn geplaatst
- Bouw plaatbrug Noord, naast Stadskamer, is aanbesteed en gestart met uitvoering
- Aanleg bergbezinkbassin thv SHV is in uitvoering, rioolzinker Catharijnesingel midden is gereed
- Inventarisatie randvoorwaarden en wensen Catharijnesingel Zuid
- Beheerconvenant voor onderhoud openbare ruimte (na oplevering diverse gebieden) is in ontwikkeling.
Vastgoed
- OV-terminal (ProRail); opgeleverd in 2016
- Bouw nieuwe parkeergarage Vredenburg (Klépierre); opgeleverd in 2016
- Uitvoering Westblok Entréegebouw (Klépierre); oplevering in 2018
- Uitvoering Poortgebouw c.a. (Klépierre): oplevering in 2018
- Renovatie Hoog Catharijne (Radboudkwartier, Klépierre); oplevering 2018
- Jaarbeursplein parkeergarage (Gemeente); start bouw was in 2015, oplevering 2018
- Bioscoop (Kinépolis); opgeleverd in 2016 (deels); volledige oplevering begin 2017
- CBRE: Uitgifteovereenkomst WTC, mei 2016
- WTC (CBRE): start bouw in 2016; oplevering in 2018
- NS/WesselsZeist : uitwerking en planbegeleiding Westflank-Noord, in het bijzonder woningbouwontwikkeling Fase 3A
- Voorbereiding woningbouw (Fase 3A) aan de Van Sijpesteijnkade (NS/WesselsZeist): start bouw begin 2017; oplevering in 2019
- Dura Vermeer/NIC: Planontwikkeling Noordgebouw en uitgifteovereenkomst in december 2016;
- Noordgebouw: start bouw begin 2017; oplevering in 2018
- ABC Planontwikkeling/Westplan Investors: Uitgifteovereenkomst, november 2016
- Het Platform: start bouw december 2016; oplevering in 2018
- Rijksverzamelkantoor De Knoop: start bouw 2016; oplevering in 2018
- Paviljoen op Stationsplein Oost: start bouw 2016; oplevering in 2017
- Voorzetgebouw Klépierre (eerste deel) aan Stationsplein Oost: start bouw 2016; oplevering in 2019 (het tweede deel wordt in 2019 opgeleverd)
- Jaarbeurs: Ontwikkelovereenkomst en Overeenkomst van Grondruiling (maart 2016 vastgesteld en overeengekomen); grondruiling is in december 2016 feitelijk geëffectueerd;
- Amrâth: planbegeleiding en voorbereiding bestemmingsplan
- Smakkelaarsveld: Raadsbesluit inzake ontwikkeling Smakkelaarsveld (optie Park+); marktconsultatie en participatievoorstel
- Healthy Urban Quarter: tenderprocedure gestart in oktober 2016.
Overig
Bouwhinderfonds is gestart met uitkeringen namens de partners Afstemmingsoverleg Programmering Stationsgebied
2e fase stationsgebied
De 2e fase stationsgebied heeft in het teken gestaan van de totstandkoming van de structuurvisie Beurskwartier en Lombokplein. Er zijn circa 100 gesprekken met stakeholders gevoerd, er heeft een breed opgezet en diepgaand stadsgesprek plaatsgevonden, en er vonden twee kleinere vervolg-stadsgesprekken, drie klankbordbijeenkomsten en een tweetal bewonersavonden Croeselaan plaats. Het Stadslab werd hiervoor opgericht, waar een deel van deze gesprekken plaatsvonden. Daarnaast zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd. In samenwerking met het Utrecht Sustainable Institute is er in het kader van het Smart Sustainable District-project onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van energieneutraliteit, klimaatrobuustheid en een aantrekkelijk verblijfsgebied. In samenwerking met de ministeries Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Rijkswaterstaat en de Provincie Utrecht is ontwerpend onderzoek uitgevoerd naar duurzame mobiliteit, circulaire economie, energie- en klimaatneutraal en gezond gedrag. Andere onderzoeken werden uitgevoerd naar de haalbaarheid van een kabelbaan, bereikbaarheid van de Utrechtse binnenstad en de Milieu Effect Rapportage.
De participatiegesprekken en de onderzoeken hebben in eerste instantie geleid tot een zevental keuzedocumenten: identiteit, structuur, stad op ooghoogte, gezondheid, duurzaamheid, mobiliteit en ontwikkelstrategie. Over deze onderwerpen kreeg burger en politiek de kans een mening te vormen. Vervolgens zijn deze meningen tegen het licht gehouden en tegen elkaar afgewogen, wat heeft geleid tot een eerste draft van de concept-structuurvisie. Randvoorwaardelijke- en deelprojecten zoals tijdelijke maatregelen op het Westplein, placemaking en de expeditiebrug over het Merwerdekanaal werden opgestart of gecontinueerd. Het jaar 2017 staat in het teken van inspraak en besluitvorming. Naar verwachting ligt de structuurvisie vlak na de zomer ter vaststelling voor bij de gemeenteraad.
Prestatie-indicator | Bron | Nulmeting | Doelstelling | ||
---|---|---|---|---|---|
P7.1.1a | Toename aantal woningen | Berap/MP | n.v.t. | 2.229 | |
P7.1.1b | Toename m2 kantoren (bvo) | Berap/MP | n.v.t. | 251.714 | |
P7.1.1c | Toename m2 winkels (vvo) | Berap/MP | n.v.t. | 47.500 | |
P7.1.1d | Toename m2 leisure (vvo) | Berap/MP | n.v.t. | 70.000 | |
P7.1.1e | Toename m2 cultuur (bvo) | Berap/MP | n.v.t. | 37.500 | |
P7.1.1f | Toename m2 hotel (bvo) | Berap/MP | n.v.t. | 29.000 | |
P7.1.1g | Toename m2 horeca (bvo) | Berap/MP | n.v.t. | 12.515 |
Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie | ||
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
02-7-1-1 | Uitvoeren Masterplan | 83.561 | 110.584 | 91.106 | -19.478 |
Totaal baten | 83.561 | 110.584 | 91.106 | -19.478 | |
Lasten | |||||
02-7-1-1 | Uitvoeren Masterplan | -84.170 | -115.052 | -95.527 | 19.525 |
Totaal lasten | -84.170 | -115.052 | -95.527 | 19.525 | |
Saldo baten en lasten | -610 | -4.468 | -4.421 | 47 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 989 | 1.039 | 1.039 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 380 | -3.429 | -3.382 | 47 |
(Bedragen x € 1.000)
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Uitvoeren Masterplan
Het resultaat 2016 op het programma Stationsgebied sluit op 0,05 miljoen euro voordelig en is opgebouwd uit een drietal onderdelen: het geprognosticeerd eindresultaat van de grondexploitatie, de gerealiseerde lasten en baten grondexploitatie 2016 (cashflow) en het resultaat op het incidenteel deel van het krediet stenen en middelen Stadskantoor.
Geprognosticeerd eindresultaat grondexploitatie Stationsgebied
Het geprognosticeerd eindsaldo van de geactualiseerde grondexploitatie (2022) sluit op nul. Voor een gedetailleerde toelichting op de ontwikkeling van de meerjarig geraamde lasten en baten verwijzen wij naar het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling 2017, dat gelijktijdig met deze verantwoording voorligt.
Gerealiseerde lasten en baten grondexploitatie jaarsnede 2016 (cashflow)
De werkelijke ontvangsten in 2016 zijn 19,6 miljoen euro lager dan geraamd. Het verschil wordt met name verklaard doordat de inkomsten voor het Noordgebouw niet in 2016 maar begin 2017 zijn gerealiseerd. Vastgoedopbrengsten van het Zuidgebouw (ABC), WTC (CBRE), de Knoopkazerne (RGD), het Paviljoen, het Voorzetgebouw en de plinten op maaiveld rondom Hoog Catharijne (Klépierre) zijn het afgelopen jaar gerealiseerd. Daarnaast zijn bijdragen van derden later binnen komen dan geraamd, zoals een rijksbijdrage voor de realisatie van regionale voorzieningen. Verder zijn er lagere baten in verband met de activering van fietsenstalling Stationsplein Oost en De Knoop.
De gerealiseerde lasten grondexploitatie zijn in 2016, inclusief het onderhanden werk, per saldo 19,6 miljoen euro lager dan begroot. Het onderhanden werk is 24,3 miljoen euro hoger dan geraamd. Verder wordt het verschil van 43,9 miljoen euro vooral veroorzaakt door langere doorlooptijden van in uitvoering genomen werken, zoals Catharijnesingel Midden, Omgeving Kruisvaart en fietsenstalling De Knoop en Stationsplein Oost. Deze lasten schuiven door naar 2017. Daarnaast worden de lagere lasten verklaard door het project OV-terminal, waarbij afspraken met de provincie en Prorail hebben geleid tot een andere betalingsritme dan oorspronkelijk afgesproken. Activering van de kosten fietsenstalling Stationsplein Oost en De Knoop verklaren de overige lagere lasten.
Resultaat incidenteel krediet Stenen en middelen Stadskantoor
Het resultaat op het incidentele restant krediet Stenen en middelen Stadskantoor bedraagt 0,05 miljoen euro positief. Het resultaat bestaat uit 0,17 miljoen euro aan baten en 0,12 miljoen euro aan lasten. Voor het structurele deel van het restant krediet verwijzen wij naar de paragraaf investeringen en onderhoud kapitaalgoederen. De nazorgfase voor het structurele en incidentele deel wordt in 2017 afgerond.
Meer details
Wat heeft dat per product gekost?
Productcode | Productnaam | Nominale begroting 2016 | Actuele begroting 2016 | Realisatie 2016 | Verschil actueel / realisatie |
---|---|---|---|---|---|
Baten | |||||
Uitvoeren Masterplan | |||||
6412 | POS onderhanden werk | 27.811 | 0 | 0 | 0 |
6480 | Masterplan | 30.194 | 110.584 | 90.934 | -19.650 |
6481 | Leefbaarheid en veiligheid | 7.708 | 0 | 0 | 0 |
6482 | Bereikbaarheid | 17.848 | 0 | 0 | 0 |
6483 | Stadskantoor incidenteel | 0 | 0 | 172 | 172 |
Totaal baten | 83.561 | 110.584 | 91.106 | -19.478 | |
Lasten | |||||
Uitvoeren Masterplan | |||||
6412 | POS onderhanden werk | 0 | -15.246 | -39.551 | -24.305 |
6480 | Masterplan | -3.202 | -99.756 | -55.801 | 43.955 |
6481 | Leefbaarheid en veiligheid | -72.174 | 0 | 0 | 0 |
6482 | Bereikbaarheid | -8.795 | 0 | 0 | 0 |
6483 | Stadskantoor incidenteel | 0 | -50 | -175 | -125 |
Totaal lasten | -84.170 | -115.052 | -95.527 | 19.525 | |
Saldo baten en lasten | -610 | -4.468 | -4.421 | 47 | |
Mutaties reserves | |||||
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 989 | 1.039 | 1.039 | 0 | |
Saldo na mutaties reserves | 380 | -3.429 | -3.382 | 47 |
(Bedragen x € 1.000)
Investeringen
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Beleidsnota's
- Resetting cities (pdf, 513 kB)
- City Deal Health Hub
- City Deal Healthy Urban Boost
- Ruimtelijk-Economische Ontwikkel Strategie
- Ruimtelijke strategie 2016: Utrecht kiest voor gezonde groei!
- Grondprijzenbrief 2016 (pdf, 1,4 MB)
- Meerjarenperspectief stedelijke ontwikkeling 2016
- Prestatieafspraken 2016-2019
- Bouwen aan een Gezonde Toekomst. Een uitnodiging aan de stad 2015-2018
- Erfgoedagenda (pdf, 8 MB)
- Actualisering Woonvisie Utrecht (pdf, 5,6 MB)